Sastojci:

  • 4 kašike ulja
  • 1 luk, sitno isečen
  • 4 čena belog luka, sitno iseckana
  • ½ kašičice mlevenog cimeta (opciono)
  • 2 kašičice mlevenog kima
  • 300 g pirinča dugog zrna
  • 1 limun, kora i sok
  • 300 g tikvica, isečenih na kriške od 1 cm
  • 800 g leblebije iz konzerve, oceđene
  • prstohvat tucane paprike
  • šaka mirođije, grubo iseckana

Recept za pilav sa leblebijama i tikvicama:

Za pilav sa leblebijama, zagrejte 2 kašike ulja u tiganju na srednjoj vatri i pržite luk 8-10 minuta, dok ne omekša. Dodajte beli luk i začine i pržite još 2 minuta dok ne zamiriše. Dodajte pirinač i 450 ml ključale vode zajedno sa limunovom koricom i ½ kašičice soli. Pokrijte, smanjite vatru na nisku i kuvajte 20 minuta, ili dok se sva voda ne upije i pirinač se skuva.

Ostatak ulja zagrejte u drugom tiganju na srednje jakoj vatri i pržite kriške tikvica 4 minuta dok malo ne porumene i ivice ne omekšaju. Umešajte leblebije i pržite još 2 minuta dok se ne zagreje. Dobro začinite.

Kada je pirinač skuvan, dodajte pola limunovog soka i razmutite pirinač viljuškom. Dodajte tucanu papriku i seckanu mirođiju u mešavinu tikvica i leblebija. Dobro začinite. Umešajte preostali limunov sok i malo ulja. Servirajte i uživajte. Možda ćete želeti da napravite i čorbu od tikvica i leblebija koja se lako pravi.

Pročitajte kako da napravite i jaja sa leblebijama i paradajzom na marokanski način

BONUS VIDEO:

Instagram/veganfeedgram Cezar salata sa makaronama

StvarUkusa