Konzervirane leblebije i pasulj su savršena opcija koja skraćuje vreme pripreme. Međutim, pojedini recepti zahtevaju izuzetno meke leblebije, poput recepta za humus. Ako volite domaći humus, možda će vas zanimati i kako sami da napravite ovaj savršeni namaz.

Jedan od najboljih načina za brzo omekšavanje konzerviranih leblebija leži u svojstvima sode bikarbone! Soda bikarbona zamenjuje čvrste jone kalcijuma u ​​zrnu sa fleksibilnijim natrijumovim jonima i stvara alkalno okruženje, što rezultira željenom mekoćom. Pogledajte koja je razlika između sode bikarbone i praška za pecivo u kuvanju.

Ne treba vam mnogo, samo pola kašičice sode bikarbone na svakih 450 g leblebija. Što duže kuvate leblebije sa sodom bikarbonom, ona ih više razgrađuje. Posle pet minuta, one počinju da upijaju sodu bikarbonu. Za oko sedam minuta dobijate meko, nabreklo zrno leblebije, sa ljuskom koja je omekšana. Saznajte i zašto treba da uvrstite leblebiju u svakodnevnu ishranu.

Nakon sedam ili osam minuta, koža počinje da se odvaja dok unutrašnjost počinje da omekšava, i da se raspada. Nakon 20 minuta, soda bikarbona počinje da dezintegriše strukturu leblebija.

Oceđene leblebije iz konzerve pomešajte sa dovoljno vode da ih pokrije u maloj šerpi. Dodajte 1/2 kašičice sode bikarbone na svakih 450 g oceđenih leblebija. Pustite da provri, a zatim proveravajte svakih nekoliko minuta tako što ćete vaditi zrna iz šerpe šupljikavom kašikom i kada se dovoljno prohlade, stisnete zrno između prstiju da biste utvrdili da li je dovoljno mekano. Skinite sa vatre, ocedite i bacite tečnost od kuvanja.

Pročitajte kako se prave čokoladne kuglice sa leblebijama i kikirikijem

BONUS VIDEO

Falafel s tikvicama tiktok/fitgreenmind

StvarUkusa/L.S.