Leblebija je mahunasta biljka. Njeno seme, slično semenu soje ili sušenom zrnu graška, svetlosmeđe je boje, a koristi se kao varivo ili kao dodatak ostalom povrću za pripremanje jela. Nedozrelo seme ljušti se iz mahuna i priprema kao mladi pasulj ili grašak. U istočnim zemljama leblebiju melju u brašno i od njega peku peciva, ili je mešaju s pšeničnim brašnom i peku hleb. Najpopularniji orijentalni specijaliteti od leblebije su falafel i humus, a u Srbiji se jedu i propržene semenke, koje se grickaju kao kokice ili semenke bundeve i suncokreta. Leblebije se odlično kombinuju sa slatkim namirnicama jer imaju neutralan ukus, pa tako možete napraviti ove ukusne kuglice sa čokoladom.

  • Sastojci:
  • 200 g kuvane leblebije
  • 50 g pečenog kikirikija
  • 3 supene kašike kikiriki putera
  • 90 g tamne čokolade + još malo za ukrašavanje
  • aroma vanile
  • zaslađivač po ukusu

Priprema:

U secka ili blender ubacite kuvanu leblebiju, pečeni kikiriki, puter od kikirikija, kašiku šečera (ili drugog zaslađivača), aromu vanile. Blendajte da dobijete ujednačenu smesu. Prebacite u činiju i dodajte otopljenu čokoladu. Dobro promešajte. Od dobijene smese formirajte kuglice. Uvaljajte u rendanu čokoladu i servirajte.

Izvor: Stvar ukusa

HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA NOVOGODIŠNJU I BOŽIĆNU TRPEZU i osvojite VREDNE NAGRADE