Brze čokoladne kuglice sa leblebijama su super za slave ili kada vam se jede nešto slatko.

Leblebija je mahunasta biljka. Njeno seme, slično semenu soje ili sušenom zrnu graška, svetlosmeđe je boje, a koristi se kao varivo ili kao dodatak ostalom povrću za pripremanje jela. Nedozrelo seme ljušti se iz mahuna i priprema kao mladi pasulj ili grašak. U istočnim zemljama leblebiju melju u brašno i od njega peku peciva, ili je mešaju s pšeničnim brašnom i peku hleb. Najpopularniji orijentalni specijaliteti od leblebije su falafel i humus, a u Srbiji se jedu i propržene semenke, koje se grickaju kao kokice ili semenke bundeve i suncokreta. Leblebije se odlično kombinuju sa slatkim namirnicama jer imaju neutralan ukus, pa tako možete napraviti ove ukusne kuglice sa čokoladom.
- Sastojci:
- 200 g kuvane leblebije
- 50 g pečenog kikirikija
- 3 supene kašike kikiriki putera
- 90 g tamne čokolade + još malo za ukrašavanje
- aroma vanile
- zaslađivač po ukusu
Priprema:
U secka ili blender ubacite kuvanu leblebiju, pečeni kikiriki, puter od kikirikija, kašiku šečera (ili drugog zaslađivača), aromu vanile. Blendajte da dobijete ujednačenu smesu. Prebacite u činiju i dodajte otopljenu čokoladu. Dobro promešajte. Od dobijene smese formirajte kuglice. Uvaljajte u rendanu čokoladu i servirajte.
Izvor: Stvar ukusa
HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA NOVOGODIŠNJU I BOŽIĆNU TRPEZU i osvojite VREDNE NAGRADE
Šta ćete danas spremati? Ideje za brze, jednostavne i ukusne obroke te čekaju svakog dana na Viberu. PRIJAVI SE OVDE.