Leblebija je mahunasta biljka. Njeno seme, slično semenu soje ili sušenom zrnu graška, svetlosmeđe je boje, a koristi se kao varivo ili kao dodatak ostalom povrću za pripremanje jela. Nedozrelo seme ljušti se iz mahuna i priprema kao mladi pasulj ili grašak. U istočnim zemljama leblebiju melju u brašno i od njega peku peciva, ili je mešaju s pšeničnim brašnom i peku hleb. Najpopularniji orijentalni specijaliteti od leblebije su falafel i humus, a u Srbiji se jedu i propržene semenke, koje se grickaju kao kokice ili semenke bundeve i suncokreta. Leblebije se odlično kombinuju sa slatkim namirnicama jer imaju neutralan ukus, pa tako možete napraviti ove ukusne kuglice sa čokoladom.
- Sastojci:
- 200 g kuvane leblebije
- 50 g pečenog kikirikija
- 3 supene kašike kikiriki putera
- 90 g tamne čokolade + još malo za ukrašavanje
- aroma vanile
- zaslađivač po ukusu
Priprema:
U secka ili blender ubacite kuvanu leblebiju, pečeni kikiriki, puter od kikirikija, kašiku šečera (ili drugog zaslađivača), aromu vanile. Blendajte da dobijete ujednačenu smesu. Prebacite u činiju i dodajte otopljenu čokoladu. Dobro promešajte. Od dobijene smese formirajte kuglice. Uvaljajte u rendanu čokoladu i servirajte.
Izvor: Stvar ukusa
HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA NOVOGODIŠNJU I BOŽIĆNU TRPEZU i osvojite VREDNE NAGRADE
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus