Različite vrste belog pirinča se prilično brzo kuvaju, ali se i pored toga natapanje preporučuje kao vid pranja, zbog različitih metoda proizvodnje pirinča. Trajanje natapanja pirinča može varirati od 30 minuta do 2 sata, a u oba slučaja pirinač će se kuvati za oko 20 minuta. Saznajte i kako da skuvate savršen pirinač.

Sasvim je drugačija situacija sa netradicionalnim vrstama i sortama pirinča – crnog, braon, celog zrna, divljeg itd. Ovim vrstama pirinča je potrebno mnogo duže da se kuvaju i za njih važi princip – što se duže namače, brže će se kuvati. Možda će vas zanimati i kako da pirinač ne bude kašast.

Veoma je preporučljivo da se divlji i smeđi pirinač natapa 8-10 sati. Na ovaj način možete da ga skuvate za 20-30 minuta. Za crni pirinač i pirinač od celog zrna dovoljno je 5-6 sati natapanja.

Kad god natapate pirinač, koristite posudu dovoljno veliku da stane 2 do 3 puta veća zapremina vode koju ćete preliti preko pirinča. Ovo će vam omogućiti da dodate dovoljno vode, kako bi pirinač nabubrio. Iako je pirinač natopljen vodom, obavezno ga isperite pre kuvanja.

Pročitajte i kako se pravilno kuva pirinač

BONUS VIDEO

Meksički pirinač TikTok/mad.eats

StvarUkusa/L.S.