U svetu se uzgaja više od 40.000 vrsta pirinča, a više od tri miliona konzumira svakodnevno ovu namirnicu. Evo nekih zanimljivih činjenica...


1. U nekim jezicima reč "jesti“ zapravo znači "jesti prinač“. Pirinač i hrana obeležavaju se istom rečju u kineskom („shi fan“) i tajlandskom jeziku(„kin khao“).

2. Za obrok ili porciju potrebno je 50-80 g pirinča, zavisno od jela.

3. Pre nego što se pirinač stavi u kipuću vodu, treba ga isprati pod mlazom vode, tako će se isprati skrob, a zrna će se manje slepiti tokom kuvanja.

4. Integralni pirinač sadrži više vlakana, vitamina E, fosfora i kalcijuma, a beli vitamina B, gvožđa, fosfora i magnezijuma. Smeđi i divlji pirinač pripremajte zajedno jer im je vreme kuvanja približno isto, dvadesetak minuta.

5. Parboiled je tehnološki obrađen pirinač koji se neoljušten pre valjanja namače, kuva, suši i ljušti, pa sačuva većinu minerala i vitamina.