U svetu se uzgaja više od 40.000 vrsta pirinča, a više od tri miliona konzumira svakodnevno ovu namirnicu. Evo nekih zanimljivih činjenica...
1. U nekim jezicima reč "jesti“ zapravo znači "jesti prinač“. Pirinač i hrana obeležavaju se istom rečju u kineskom („shi fan“) i tajlandskom jeziku(„kin khao“).
2. Za obrok ili porciju potrebno je 50-80 g pirinča, zavisno od jela.
3. Pre nego što se pirinač stavi u kipuću vodu, treba ga isprati pod mlazom vode, tako će se isprati skrob, a zrna će se manje slepiti tokom kuvanja.
4. Integralni pirinač sadrži više vlakana, vitamina E, fosfora i kalcijuma, a beli vitamina B, gvožđa, fosfora i magnezijuma. Smeđi i divlji pirinač pripremajte zajedno jer im je vreme kuvanja približno isto, dvadesetak minuta.
5. Parboiled je tehnološki obrađen pirinač koji se neoljušten pre valjanja namače, kuva, suši i ljušti, pa sačuva većinu minerala i vitamina.
Pirinač - koliko znate o njemu?
Ko ga sve jede? Kako se najbolje priprema? Koji je najzdraviji?
Još iz kategorije
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus