Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Delikatesni ponedeljak - Slow Food

Autor Stvar ukusa
Autor Stvar ukusa

Stevicin ajvar, Draganina rakija, Nikolin kozji sir, Smiljin kupus, Sergejeva jagnjetina, Ivanino slatko, krofne iz Freske su proizvodi Slow Food.

 Izvor: Profimedia/Shutterstock

Delikatesni ponedeljak 28. januara razlikovaće se od ostalih po jednoj interesantnoj osobenosti. Ne samo da će posetioci imati priliku da upoznaju kuvara koji će im pripremati hranu, već će moći da se druže i ćaskaju sa nekoliko proizvođača, iz različitih krajeva Srbije, koji su odgajili sirovine za ponuđene specijalitete.

Slow Food je međunarodna organizacija, osnovana 1989. koja danas ima preko 100 hiljada članova u 150 država sveta. Kroz uživanje u hrani i posvećenost zajednici i životnoj sredini, udruženi u 1500 konvivija (lokalnih zajednica) i sa mrežom od oko 2000 zajednica hrane, članovi se bave poljoprivredom „na malo“ i održivom proizvodnjom kvalitetnih prehrambenih proizvoda.

Slow Food je nastao kao otpor brzoj hrani i brzom životu i predstavlja borbu za održanje i povratak lokalnih tradicija, koje su po prirodi stvari uvek vezane za hranu. Članovi ove organizacije i svi oni koji je na bilo koji način podržavaju, pre svega su zainteresovani za namirnice koje jedu, žele da znaju odakle one dolaze, ko ih je proizveo, da uživaju u raznolikosti ukusa i veoma su svesni toga u kojoj meri naš odabir hrane utiče, kako na lokalna, tako i na globalna kretanja u svetu.

Poimanje Slow Food-a podrazumeva da su svi ljudi na planeti na neki način uključeni u proizvodnju hrane i da na taj način, kroz sticanje novih znanja proširivanje svesti o značaju ishrane, predstavljaju aktivnu podršku neposrednim proizvođačima hrane. Filozofija Slow Food-a zasniva se na ideji da svako ima osnovno pravo na zadovoljstvo u dobroj hrani, te shodno tome i odgovornost da štiti nasleđe, kulturu i tradiciju, koje na ovakvo zadovoljstvo omogućava.

Angažovanjem naše asocijacije, gastronomija je dobila potpuno novi kontekst: uspostavljanje snažne veze između trpeze, planete, ljudi i kulture.

Slow Food promoviše hranu koja je:
UKUSNA – zadovoljava čula svojom svežinom i aromom, i deo je lokalne kulture
ČISTA – proizvodi se i konzumira bez štete po životnu sredinu, dobrobit životinja i zdravlje ljudi
POŠTENA – dostupna potrošaču i razumno plaćena malom proizvođaču

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Recepti

Trikovi i saveti