Bakterije ukisele mleko i - eto sira! Ne zvuči baš previše ukusno, ali obožavaoci sireva tvrde da su najukusniji oni u čijem je nastajanju pored obaveznih bakterija učestvovala i - buđ. Plesni mogu biti ne samo po kori sira, već i duboko u njegovoj unutrašnjosti.

Ima stotine vrsta sireva. Razne vrste i ukusi proizvod su korišćenja više bakterija i plesni, količina mlečne masnoće, razlika u dužini starenja, različitih obrada i rasa krava, ovaca... Poznavaoci uzimaju u obzir i način ishrane životinja, nije zanemarljivo ni koja se sredstva dodaju za aromu, na primer, razno bilje, začini, dim od drveta... Ima i sireva koji se prave od mleka koje nije pasterizovano!

Sir u evropskim kuhinjama

Sir su proslavili Francuzi i Italijani, s tim što prvima nijedan ozbiljan obrok ne može da prođe bez ovala sa sirevima, i jedu ih i pre i posle ručka i večere. Imaju i obroke u koje su uključeni samo sirevi i vino.

Italijani skoro da nemaju jelo bez sira, a posuda sa rendanim parmezanom podrazumeva se na stolu, poput soli i bibera.

Rusi su prvi počeli da prave slatka testa sa sirom, a Nemci su taj „izum” usavršili.

Švajcarci su promovisali fondi, čija je osnova sir koji se topi i u koji se umače hleb. Neki sirevi, poput rakleta, tope se postepeno. Većina postane elastična i ljepljiva dok se topi, a ima i onih koji se nejednako tope jer im se masti odvoje dok se greju, dok se neki, poput halumija, panira i rikote, nikako ne tope i postaju još čvršći dok se greju.

Super saveti za ukusnija jela sa sirom:

1. Pri pripremi supa i sosova sir uvek dodajte na kraju i otapajte ga na slaboj vatri kako bi se polako stopio sa jelom. Pripazite da jelo ne provri jer će se sir samo razvlačiti.

2. Ukus jela od sira  „podići“ će začini poput bosiljka, peršuna, muskatnog oraščića, vlašca i bibera.

3. Ako pripremate sos sa aromatičnijom vrstom sira poput kamambera, rokfora, parmezana ili gorgonzole, koristite samo osnovne začine - so i biber.