Svaka domaćica u špajzu ima pirinač, jer se on koristi za pripremanje različitih jela, od pilava, punjenih paprika, rižota... Priprema deluje vrlo jednostavno, jer sve što treba da uradite jeste da ga skuvate, ali morate da vodite računa o nekoliko stvari. Ako želite da bude rastresit i ukusan u nastavku teksta pročitajte koji su to trikovi koji će vam omogućiti savršeno skuvan pirinač.

Pravilna razmera

Kada kuvate pirinač, vreme i razmera namirnica su jako bitni. Ako ga kuvate predugo može da postane kašast, a ako ga ne kuvate dovoljno može da ostane tvrd. A kada je reč o razmeri vode i pirinča postoji nekoliko pravila, a dosta toga zavisi i od vrste koju koristite. 

Ako koristite beli pirinač dugog zrna onda na 200 g ide 500 ml vode, za beli pirinač kratkog zrna onda na 200 g ide 300 ml vode, a za braon pirinač na 200 g ide 430 ml vode. 

Ispiranje

Ispiranje pirinča pre kuvanja je važan korak koji mnogi zanemaruju. On pomaže u uklanjanju viška skroba, koji može koji može da uzrokuje da jelo postane lepljivo. Pravilnije je da ga isperete u šerpi, a ne u cediljci, jer ćete tako biti temeljniji. Ispiranje pirinča u šerpi omogućuje mešanje zrna i mućkanje vode, što pomaže u uklanjanju viška skroba i svih ostataka koji mogu biti prisutni. Dovoljno je da ga 3x isperete. 

Proces kuvanja

Na svakih 200 g pirinča u šerpu dodajte odgovarajuću količinu vode i prstohvat soli, pustite da provri, zatim smanjite temepraturu i poklopite. Pustite da se lagano kuva bez skidanja poklopca. Za kuvanje belog pirinča dugog zrna potrebno je 18-20 minuta, za kuvanje belog pirinča kratkog zrna potrebno je 15-18 minuta, a za braon pirinač potrebno je 40-45 minuta. Nakon kuvanja ostavite da odstoji poklopljen 5-10 minuta kako bi se napario.

Izvor: Stvar ukusa 

HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoje RECEPTE ZA NAJLEPŠE USKRŠNJE SPECIJALITETE i osvojite VREDNE NAGRADE