Pirinačje ukusan prilog, ali ne ume svako da ga napravi. Često se dešava da se zrna zalepe i da on bude suv. Postoji par caka koje su podelile iskusne domaćice i profesionalni kuvari kako da pirinač uvek ispadne super. Najbitniji sastojci su svakako bujon i puter, jer će svako zrno biti savršeno ako se spremi sa njima. 

Ali, ako vam je potreban samo kuvan pirinač, jer hoćete da ga iskoristite za neko drugo jelo, onda vam otkrivamo u čemu je tajna. Bitna je količina vode koju sipate, jer se tako neće zalepiti i neće biti suv. Svaka sorta pirinča ima drugačije proporcije, pa se tako dugi pirinač kuva 20 minuta, a na 200 g ide 450 ml vode. Ako ste izabrali kratki pirinač na 200 g je dovoljno 400 ml vode, a za 200 g braon pirinča treba 500-600 ml vode. 

I još jedna bitna stvar, za koristite šerpu sa debelim dnom za kuvanje, a začinima poboljšajte ukus. 

Izvor: Stvar ukusa 

HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA SLANU ILI SLATKU PITU i osvojite VREDNE NAGRADE