Sastojci:

  • 150 g griza
  • 125 g brašna
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • 1/2 kašičice sode bikarbone
  • 1/4 kašičice soli
  • 150 g šećera
  • 3 jajeta
  • 120 ml jogurta
  • 120 ml ulja
  • 1 kašičica korice pomorandže
  • 1 kašičica vanilinog ekstrakta

Za sirup:

  • 120 ml soka od pomorandže
  • 1 kašičica limunovog soka
  • 240 ml vode
  • 200 g šećera
Napravite sirup od cimeta:

U šerpi pomešajte 400 g šećera i 600 ml vode, pa dodajte štapić cimeta i 2 karanfilića. Kuvajte dok ne krene da ključa, a onda smanjite temepraturu i ostavite na šporetu još nekih 5 minuta.

Recept za kolač od griza sa pomorandžom:

Kako biste napravili ovaj kolač, prvo razbijte jaja u činiju. Dodajte so, koricu pomorandže i šećer, i mutite mikserom 3-4 minuta. Nakon toga sipajte ulje i mutite minut. Dodajte zatim jogurt i mutite jedan minut. Prosejte zatim obično brašno i prašak za pecivo, pa dodajte sodu bikarbonu. Nakon toga ubacite u smesu i griz i vanilinekstrakt. Lopaticom sve dobro izmešajte.

Pripremite tepsiju veličine 20x20 cm i obložite je papirom za pečenje. Smesu za kolač sipajte u tepsiju. Pecite na 170 stepeni oko 30 do 35 minuta. Ostavite kolač da se ohladi i napravite sirup od pomorandže. U činiju sipajte vodu, sok od pomorandže, sok od limuna i šećer, pa promešajte lopaticom. Stavite na laganu vatru i pustite da se sirup smanji za pola. Skinite sa vatre i promešajte.

Ohlađeni kolač izbockajte čačkalicama ili štapićima, pa preko njega sipajte sirup. Isecite i uživajte, biće vrlo sočan. Možda ćete želeti da napravite i kolač od ovsenih pahuljica i voća.

Pročitajte i kako se pravi vazdušasti i hrskavi kolač sa kremom od limuna

BONUS VIDEO

Recept za brzinski kolač od ovsa i zrelih banana Izvor:  Recept za brzinski kolač od ovsa i zrelih banana

StvarUkusa