Sastojci:
- 150 g griza
- 125 g brašna
- 1 kašičica praška za pecivo
- 1/2 kašičice sode bikarbone
- 1/4 kašičice soli
- 150 g šećera
- 3 jajeta
- 120 ml jogurta
- 120 ml ulja
- 1 kašičica korice pomorandže
- 1 kašičica vanilinog ekstrakta
Za sirup:
- 120 ml soka od pomorandže
- 1 kašičica limunovog soka
- 240 ml vode
- 200 g šećera
Recept za kolač od griza sa pomorandžom:
Kako biste napravili ovaj kolač, prvo razbijte jaja u činiju. Dodajte so, koricu pomorandže i šećer, i mutite mikserom 3-4 minuta. Nakon toga sipajte ulje i mutite minut. Dodajte zatim jogurt i mutite jedan minut. Prosejte zatim obično brašno i prašak za pecivo, pa dodajte sodu bikarbonu. Nakon toga ubacite u smesu i griz i vanilinekstrakt. Lopaticom sve dobro izmešajte.
Pripremite tepsiju veličine 20x20 cm i obložite je papirom za pečenje. Smesu za kolač sipajte u tepsiju. Pecite na 170 stepeni oko 30 do 35 minuta. Ostavite kolač da se ohladi i napravite sirup od pomorandže. U činiju sipajte vodu, sok od pomorandže, sok od limuna i šećer, pa promešajte lopaticom. Stavite na laganu vatru i pustite da se sirup smanji za pola. Skinite sa vatre i promešajte.
Ohlađeni kolač izbockajte čačkalicama ili štapićima, pa preko njega sipajte sirup. Isecite i uživajte, biće vrlo sočan. Možda ćete želeti da napravite i kolač od ovsenih pahuljica i voća.
Pročitajte i kako se pravi vazdušasti i hrskavi kolač sa kremom od limuna
BONUS VIDEO
StvarUkusa
Kako se pravilno kuvaju jaja za Uskrs
Grilovani fileti šarana sa povrćem za Veliki petak
Posna pita sa jabukama za Veliki petak
Mimoza salata sa piletinom
Zaboravite klasiku, ovo je najlakši način za najlepša jaja za Uskrs