Sastojci:
- 150 g griza
- 125 g brašna
- 1 kašičica praška za pecivo
- 1/2 kašičice sode bikarbone
- 1/4 kašičice soli
- 150 g šećera
- 3 jajeta
- 120 ml jogurta
- 120 ml ulja
- 1 kašičica korice pomorandže
- 1 kašičica vanilinog ekstrakta
Za sirup:
- 120 ml soka od pomorandže
- 1 kašičica limunovog soka
- 240 ml vode
- 200 g šećera
Recept za kolač od griza sa pomorandžom:
Kako biste napravili ovaj kolač, prvo razbijte jaja u činiju. Dodajte so, koricu pomorandže i šećer, i mutite mikserom 3-4 minuta. Nakon toga sipajte ulje i mutite minut. Dodajte zatim jogurt i mutite jedan minut. Prosejte zatim obično brašno i prašak za pecivo, pa dodajte sodu bikarbonu. Nakon toga ubacite u smesu i griz i vanilinekstrakt. Lopaticom sve dobro izmešajte.
Pripremite tepsiju veličine 20x20 cm i obložite je papirom za pečenje. Smesu za kolač sipajte u tepsiju. Pecite na 170 stepeni oko 30 do 35 minuta. Ostavite kolač da se ohladi i napravite sirup od pomorandže. U činiju sipajte vodu, sok od pomorandže, sok od limuna i šećer, pa promešajte lopaticom. Stavite na laganu vatru i pustite da se sirup smanji za pola. Skinite sa vatre i promešajte.
Ohlađeni kolač izbockajte čačkalicama ili štapićima, pa preko njega sipajte sirup. Isecite i uživajte, biće vrlo sočan. Možda ćete želeti da napravite i kolač od ovsenih pahuljica i voća.
Pročitajte i kako se pravi vazdušasti i hrskavi kolač sa kremom od limuna
BONUS VIDEO
StvarUkusa
Uskršnja pečena šunka sa medenom glazurom
Kako da napravite krafin - uskršnji kolač sa suvim grožđem
Jagnjeća plećka za uskršnji ručak - savršeno mekano meso koje se topi u ustima
Salata od jaja i kornišona koja može da bude i namaz
Najlepši slatkiš uskršnja gnezda