Sastojci:

Za koru (tepsija 18x28 cm):

  • 5 belanaca
  • prstohvat soli
  • 150 g šećera
  • 5 žumanaca
  • 120 g brašna
  • 30 g kakao praha
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • 50 ml ključale vode

Za fil:

  • 800 g svežih jagoda
  • 50 g šećera
  • 2 kašike želatina
  • 4 kašike hladne vode
  • 200 g bele čokolade
  • 100 g slatke pavlake za toplu čokoladnu smesu
  • 400 g slatke pavlake za mućenje
  • 100 g šećera
  • 1 kašičica vanilin šećera
  • 460 g krem sira

Priprema:

Proleće donosi miris jagoda, lagane note vanile i potrebu za slatkišima koji se brzo prave, a dugo pamte. Ova prolećna torta sa jagodama je upravo to – osvežavajuća, nežna i gotova za samo pola sata. Idealan je izbor kada vam se prijede nešto slatko, a nemate puno vremena za komplikovane torte. Savršeno se uklapa uz popodnevnu kafu, porodična okupljanja ili iznenadne goste. 

Savet:

Za bržu pripremu koristite blender za jagode ako želite glatkiji fil, i rashladite fil u zamrzivaču 10 minuta pre mazanja ako je redak.

Umutite belanca sa prstohvatom soli u čvrst sneg, zatim postepeno dodajte šećer. Dodajte žumanca i kratko sjedinite. Umešajte prosejano brašno, kakao i prašak za pecivo. Na kraju dodajte ključalu vodu i pažljivo sjedinite smesu. Sipajte u obloženu tepsiju i pecite na 180°C oko 25 minuta. Ohladite, pa gornju ivicu koja se malo nadigla od pečenja isecite tanko tek da poravnate, pa prepolovite po dužini. Gornju ivicu koju ste odsekli izmrvite u blenderu.

Iseckajte jagode i pospite ih šećerom. Ostavite da puste sok oko 10 minuta. Potopite želatin u hladnu vodu da nabubri, pa ga lagano otopite na pari ili niskoj temperaturi (ne sme da provri). Umešajte otopljeni želatin u jagode i ostavite da se prohladi.

Zagrejte 100 g pavlake do vrenja, sklonite sa vatre i prelijte preko bele čokolade. Mešajte dok se čokolada ne otopi i smesa postane glatka. Ohladite. Umutite 400 g pavlake sa šećerom i vanilin šećerom u čvrst šlag. U drugoj posudi sjedinite krem sir i ohlađenu belu čokoladu. Dodajte umućenu pavlaku i lagano sjedinite sve u gladak krem. U to dodajte i malo izmrvljene kore.

Na prvu polovinu kore nanesite fil od jagoda. Prekrijte drugom polovinom kore. Namažite krem od bele čokolade i krem sira preko.
Pospite mrvicama kore po vrhu i, po želji, ukrasite svežim jagodama. Ohladite dobro u frižideru pre sečenja.

Bonus video

Kako čuvati jagode  Izvor: Kako čuvati jagode