Kapri tortaje čuvena poslastica za čiju pripremu vam je potrebno malo truda, ali na kraju se isplati. Danas vam predlažemo da poznatu tortu napravite na drugačiji način, a ova kombinacija sastojaka je prosto neodoljiva. Preko čokoladne kore se premazuje divan fila sa kokosom, a onda ide neprevaziđeni žele sa jagodama i na kraju kremasti čokoladni fil. Preukusna kapri torta će vam se dopasti na prvi zalogaj. 

  • Sastojci:
  • Za koru:
  • 2 jajeta 
  • prstohvat soli
  • 8 g vanilin šećera
  • 80 g šećera
  • 80 ml mleka, sobne temperature
  • 40 ml ulja 
  • 110 g brašna
  • 20 g kakaoa
  • 5 g praška za pecivo
  • Za žele od jagoda:
  • 400 g jagoda 
  • 100 ml vode
  • 100 g šećera
  • 10 g želatina + 5 kašika vode 
  • Za fil od kokosa:
  • 250 g putera, sobne temperature 
  • 100 g bele čokolade
  • 200 g kondenzovanog mleka
  • 150 ml mleka, sobne temperature
  • 70 g kokosa
  • Za čokoladni fil:
  • 12 g želatina
  • 80 ml vode
  • 300 ml mleka
  • 50 g mlečne čokolade 
  • 1 kašičica ekstrakta vanile
  • 180 g zaslađenog kondenzovanog mleka
  • 300 g grčkog jogurta

Priprema:
U posudi pomešajte prosejano brašno, kakao i prašak za pecivo. U drugoj posudi umutite jaja sa prstohvatom soli, šećerom i vanilin šećerom. Sipajte ulje i mleko, pa promešajte i dodajte prosejano brašno sa kakaom i praškom za pecivo. Sve lepo sjedinite. Dobijenu smesu sipajte u tepsiju koju ste obložili pek papirom. Pecite u zagrejanoj rerni na 170°C oko 20 minuta. Proverite čačkalicom da li je gotova. Kada se kora ohladi presecite je na dva dela, po dužini.

U posudi pomešajte želatin sa vodom i ostavite da nabubri. U šerpi pomešajte jagode, vodu i šećer, pa kuvajte dok ne krene da ključa, uz neprestano mešanje. Sklonite sa šporeta, pa u vrelu smesu sa jagodama dodajte želatin i promešajte. Ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi.

Puter sobne temeprature penasto umutite, pa dodajte istopljenu belu čokoladu. Umutite, pa sipajte kondenzovano mleko i nastavite da mutite, a onda dodajte i mleko. Sjedinite mikserom, pa dodajte kokos i lagano umešajte. Premažite fil preko kore, pa sipajte žele od jagoda. Stavite u frižider na 2 sata. 

Pomešajte želatin i vodu i ostavite da nabubri. Čokoladu otopite sa mlekom, pa u vreo fil dodajte želatin i mešajte dok se ne sjedini sve. Zatim dodajte ekstrakt vanile i kondenzovano mleko. Mešajte dok se sve ne sjedini. U drugu posudu sipajte jogurt, pa pomoću sita dodajte proceđeni čokoladni fil. Promešajte i sipajte preko želea od jagoda. Stavite u frižider na 3 sata. Koru koja vam je ostala usitnite u blenderu i pospite preko čokoladnog fila. Prijatno!

Izvor: Stvar ukusa