Lamingotn je čuveni kolač koji se pravi od mekanog biskvita, a oblaže se čokoladnom glazurom i kokosom. Proglašen je za nacionalni kolač, a kod nas je ova poslastica poznata pod imenom čupavci. Često se služi na slavama ili kad su praznici, a ima puno teorija o tome kako je nastao čuveni Lamington kolač. Prema legendi, u leto 1900, Čarls Kohrejn-Bejli, drugi baron Lamington, odlučio je sa suprugom i svitom spas od nepodnošljive vlage Brizbejna da potraži u svojoj letnjoj rezidenciji. Suočen s neočekivanim gostima, lordov kuvar je morao da dopuni ponudu hrane uz popodnevni čaj, pa se na brzinu snašao. On je biskvit od vanile ispečen dan ranije isekao na kocke, umočio ih u laganu čokoladnu glazuru i uvaljao u kokosove mrvice. Neobičan, a jednostavan kolač oduševio je dame iz visokog društva koje su odmah zatražile recept. Prema drugoj priči, nastanak ovog kolača bio je slučajnost, kada je kuvaru lorda Lamingtona četvrtasti komad biskvita slučajno upao u čokoladu koji je zatim posuo mrvicama suvog kokosa kako bi izgledao privlačnije. Postoji još mnogo teorija o nastanku ovog kolača, a ako volite da jedete čupavce mi predlažemo da napravite i prolećnu verziju. Iskoristite džem od jagoda da ih napunite, a umesto u čokoladu uvaljajte ih u obojenu vodu, a možete i u ohlađeni voćni čaj. Jednako su ukusni kao i originalni.
- Sastojci:
- Za koru:
- 3 jajeta
- 70 g šećera
- 60g brašna
- 25ml ulja za kuvanje
- 1 kašičica ekstrakta jagode
- Za punjenje:
- 100g džema od jagoda
- 75 g tople vode
- pink farba za hranu
- kokos
Priprema:
Odvojite žumanca i belanca, pa žumanca penasto umutite sa šećerom. Belanca umutite zasebno u čvrst šne. Pomešajte obe smese, pa dodajte ekstrakt jagode i prosejano brašno, pa lagano promešajte. Sipajte dobijenu smesu u tepsiju obloženu pek papirom, pa pecite u zagrejanoj rerni na 150°C oko 25 minuta. Toplu vodu pomešajte sa bojom za hranu. Biskvit isecite na kvadrate, pa uzmite jedan kvadrat, premažite džemom sa jedne strane, pa preklopite drugim kvadratom, opet premažite džemom i preklopite trećim kvadratom. Uvaljajte u obojenu vodu, pa u kokos.
Izvor: Stvar ukusa
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem