Legenda kaže da je prvi kolač sa rumom na svetu nastao tako što se jednom starom poslastičaru flaša ruma slučajno prosula u smesu za kolače. Ni ne shvativši šta se desilo on je isti napravio i tako stvorio prvu poslasticu čiji se ukus bazira na ovom alkoholu. Bez obzira na to da li je ova legenda istinita ili ne, ako ste ljubitelj slatkiša sa ukusom ruma, onda vam predlažemo da isprobate i domaći rum kasato. Umesto da ga kupujete napravite ga sami kod kuće. Domaći rum kasato je toliko ukusan da nećete moći da se zaustavite na jednom kolaču. Pravi se sa keksom i trik sastojkom, kao što je krompir, a onda se preliva i čokoladom. Uživajte!
- Sastojci:
- 400 g krompira
- 400 g mlevene plazme
- 300 g čokolade
- 240 g margarina
- 300 g šećera u prahu
- 2 kašike kakaoa
- 4 kašike ruma
- 2 kasika ulja
- Za glazuru:
- 100 g mlečne čokolade
- 60 ml slatke pavlake
Priprema:
Krompir isecite i skuvajte. Kada omekša procedite ga i ispasirajte. U pire dodajte čokoladu istopljenu na pari, margarin i dobro promešajte da se svi sastojci sjedine. Nakon toga u dobijenu smesu dodajte keks, šećer u prahu, kakao, ulje i rum. Opet sve lepo promešajte. Dobijenu smesu utisnite u kalup, pa ostavite da se stegne. Skinite obruč i isecite kolač. Otopite čokoladu i slatku pavlaku, pa umočite kolač i opet stavite da se stegne.
Izvor: Stvar ukusa
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem