Kapri torta je čuvena poslastica čija priprema zahteva malo više vremena, ali se na kraju isplati. Često se služi na proslavama, a danas vam predlažemo da isprobate ovajmalo drugačiji recept za poznatu tortu. Pravi se sa mekanim beze korama od oraha, a premazuje želeom koji ste obogatili i malinama.Na kraju ide neprevaziđeni vanila fil i čokoladna glazura. Niko neće odbiti parče.
- Sastojci:
- Za koru:
- 9 belanaca
- 300 g šećera
- 2 kašike brašna
- 1 kašika sirćeta
- 300 g seckanih ili mlevenih oraha
- Za fil:
- 600 ml mleka
- 2 kesice pudinga od vanile
- 300 g šećera
- 9 žumanaca
- 250 g putera
- Za žele:
- 500 g jagoda
- 100 g malina
- 300 g šećera
- 2 kesice pudinga od jagoda
- Za glazuru:
- 100 g čokolade
- 60 ml slatke pavlake
Priprema:
Kako se pravi kora?
Belanca ulupajte u čvrst šne postepeno dodajući šećer, pa dodajte sirće i još malo mutite, a onda lagano umešajte brašno i orahe. Dobijenu smesu sipajte u dublji pleh, koji ste obložili pek papirom, da kora bude deblja. Pecite na 180°C oko 20 minuta.
Žele nije težak za pripremu:
Jagode i maline odmrznite i procedite svu vodu, pa pomešajte sa šećerom i izblendirajte. Stavite da se kuvaju i kada smesa provri dodajte puding. Kuvajte uz neprestano mešanje, dok se sastojci lepo ne sjedine.
Ovako se pravi fil:
Žumanca penasto umutite sa šećerom, pa dodajte puding. Lepo sjedinite da nema grudvica, pa smesu sipajte u mleko koje ste stavili da se greje. Kuvajte, uz neprestano mešanje, dok se smesa ne zgusne. Sklonite sa šporeta, pa pokrijte providnom folijom i ostavite da se ohladi na sobnoj temepraturi. Fil ponovo umutite, pa dodajte umućeni puter sobne temeprature i sve dobro sjedinite mikserom.
Najlakši način za čokoladnu glazuru:
Otopite čokoladu sa slatkom pavlakom.
Ređanje torte:
Preko ohlađene kore premažite žele od jagoda i malina i opet ostavite da se stegne u frižideru, pa sipajte preko fil. Dobro razmažite i prelijte čokoladnom glazurom.
Izvor: Stvar ukusa
HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA NOVOGODIŠNJU I BOŽIĆNU TRPEZU i osvojite VREDNE NAGRADE
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem