Svi ljubitelji princes krofni će biti oduševljeni ovim receptom. Predlažemo vam da umesto sitnih kolača napravite ovu predivnu tortu, takođe od kuvanog testa i vanila fila. Ova poslastica je isto francuskog porekla, kao i originalne krofne, a po želji možete da menjate filove. Šuškavim i vazdušatim korama prepunim fila jednostavno niko neće moći da odoli. U nastavku teksta pročitajte i kako da spremite ovaj specijalitet.

  • Sastojci:
  • 2 jajeta 
  • 1 kesica vanilin šećera
  • 150 g šećera
  • 70 g kukuruznog skroba 
  • 500 ml mleka
  • 160 g putera na sobnoj temperaturi
  • Za testo: 
  • 100 ml vode
  • 100 ml mleka
  • prstohvat soli
  • 1 kašičica šećera
  • 80 g putera
  • 120 g brašna
  • 3 jajeta + 1 za premazivanje
  • listići badema

Priprema: 
Za fil: Umutite jaja, pa dodajte vanilin šećer, šećer i skrob. Dobro sjedinite, a onda dodajte mleko. Mešajte dok se svi sastojci ne sjedine i dok ne razbijete sve grudvice. Zatim kuvajte dok se ne zgusne, uz neperestano mešanje. Pokrijte providnom folijom i ostavite da se ohladi na sobnoj temepraturi. U ohlađeni fil dodajte umućeni puter sobne temperature i dobro sjedinite mikserom. 

Za testo: Pomešajte vodu i mleko, pa dodajte so, šećer i puter. Kuvajte dok se svi sastojci ne otope i sjedine. Sklonite sa šporeta, pa dodajte brašno i mešajte dok ne napravite testo. Vratite šerpu sa testom na šporet, još 2-3 minuta, pa kuvajte uz mešanje. Sipajte testo u posudu, malo raširite, pa dodajte umućena jaja. Špatulom sve dobro sjedinite. Nacrtajte na pek papiru krug prečnika 18 cm, pomoću donjeg dela kalupa za torte. Sipajte testo u šric za kolače ili kesu od zamrzivača. Po ivici kruga sipajte testo, a onda još jedan sloj preko. Premažite umućenim jajetom i pospite listićima badema. Sa strane i u sredini kruga istisnite testo u obliku puslice. Pecite na 180°C oko 30-35 minuta. Ostavite da se ohladi, pa presecite na 2 dela.  

Kako se pravi torta: Filom napunite jednu koru, pa preklopite drugom. Servirajte.

Izvor: Stvar ukusa 

HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA NOVOGODIŠNJU I BOŽIĆNU TRPEZU i osvojite VREDNE NAGRADE