Za sve one domaćice koji imaju strpljenja da mese testo za tortu i koje generalno vole da prave deserte i ukrašavaju, sada mogu da isprobaju ovaj recept. Umesto klasičnog kolača napravite tortu i obradujte najmilije. Ako niste baš ljubitelj eklera, onda možete da napravite i princes krofna tortu.
Sastojci:
Za testo:
- 100 ml vode
- 100 ml mleka
- 80 g putera
- prstohvat soli
- 1 kašika šećera
- 150 g brašna
- 5 jaja
Za fil:
- 2 jajeta
- 1 kesica vanilin šećera
- 130 g šećera
- 100 g brašna
- 500 ml mleka
- 180 g putera
Za glazuru:
- 80 g crne čokolade
- 50 ml slatke pavlake
- 20 g šećera u prahu
Priprema:
Vodu, mleko, puter i šećer pomešajte i stavite da se kuva. Kada proključa dodajte brašno i mešajte. Kada se zgusne sklonite sa vatre i dodajte jaja, ali jedno po jedno i posle svakog dodavanja mešajte. Kalup prečnika 20 cm obložite pek papirom i sipajte dobijeno testo. Treba vam 2 kalupa, a ako nemate, onda u jedan sipajte polovinu testa, pa kada se ispeče izvadite i sipajte drugu polovinu. Pecite na 200°C nekih 20 minuta.
Pomešajte šećer, vanilin šećer i umutite. Dodajte mleko i brašno i posle svakog dodavanja dobro promešajte. Kuvajte uz konstantno mešanje dok se ne zgusne. Ohladite na sobnoj temperaturi, a za to vreme umutite puter. Dodajte ohlađeni fil u puter i dobro sjedinite. Na jedno testo sipajte fil, pa preklopite drugim testom. Ostavite u frižideru nekih sat vremena.
Otopite čokoladu sa slatkom pavlakom i i dekorišite tortu, a zatim ohladite još 20 minuta. Na kraju pospite šećerom u prahu.
Pošaljite nam recept i kreirajte sadržaj sa nama! Formular pronađite OVDE.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici – Stvar ukusa
*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu
Izvor: stvarukusa.rs
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem