Kora za ovu tortu podseća na eklere i princes krofne, kao i fil koji se sastoji uglavnom od pudinga od vanile. Ono što je novo je zapečeni šne sa orasima koji se nalazi u sredini i koji torti daje poseban šmek.
Sastojci:
Za koru:
- 250 ml vode
- 125 g putera
- 250 g brašna
- 5 jaja
- ½ kašičice soli
- 20 g listića badema
Za fil:
- 300 g putera
- 5 žumanaca
- 250 g šećera u prahu
- 80 g pudinga od vanile
- 400 ml mleka
- 1 kašičica ekstrakta vanile
Još:
- 5 belanaca
- 70 g šećera
- 40 g brašna
- 150 g oraha
Priprema:
Puter i vodu pomešajte, pa kuvajte. Kada se otopi dodajte brašno i mešajte dok ne dobijte kompaktnu smesu. Sipajte u posudu, pa dodajte jaja i mutite dok sve lepo ne sjedinite. Uzmite 2 kalupa prečnika 20 cm i obložite dno pek papirom. Uz pomoć kese za ukrašavanje sipajte testo. Ne mora da izgleda savršeno. Ako želite možete da koristite jedan kalup, pa onda pečete koru po koru. Pospite bademovim listićima i pecite na 180°C nekih 30 minuta.
Žumanca i šećer u prahu (150 g) skuvajte uz konstantno mešanje. Puter umutite, pa sipajte žumanca i promešajte. U mleko sipajte šećer u prahu (100 g), ekstrakt vanile i puding. Dobro promešajte, pa kuvajte uz konstantno mešanje dok se ne zgusne. Dodajte u puter sa žumancima i promešajte.
Belanca umutite sa šećerom, pa dodajte brašno i nastavite da mutite. Dodajte orahe i promešajte. Sipajte u kalup prečnika 20 cm obložen pek papirom i pecite na 180°C nekih 20 minuta.
Na prvu koru sipajte pola smese sa pudingom, lepo rasporedite, pa stavite zapečeni šne sa orasima, pa drugu polovinu fila i preko koru. Stavite u frižider na 3 sata.
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem