Možda deluje komplikovano da se napravi, ali priprema je jednostavna.
Sastojci:
Za testo:
- 50 g putera
- 250 ml vode
- 150 g brašna
- 4 jajeta
Za fil:
- 200 g mlečne čokolade
- 200 ml slatke pavlake
- seckani lešnici po želji
Za glazuru:
- 100 g crne čokolade
- 1 kašika ulja
Priprema:
Prvo napravite fil. U šerpici istopite čokoladu i slatku pavlaku, čim se smesa sjedini, stavite je u frižider na hlađenje dok ne postane skroz čvrsta. Hladite najmanje 3 sata, najbolje preko noći.
Za testo: U šerpi prokuvajte vodu i puter, kad se puter rastopi i krene da ključa, na slaboj vatri dodajte brašno i mešajte varjačom dok ne nastane kompaktna smesa. U vruću smesu dodajte jedno po jedno jaje. Nakon svakog dodavanja mešate dok se jaje ne poveže sa smesom, pa tek onda dodajete sledeće. Možete i mikserom da sjedinite.
Nakon toga testo stavite u špric za kolače i na plehu obloženim pek papirom pravite recimo "gliste". Pecite u zagrejanoj rerni na 190°C i nekih 45 minuta na režimu duvanje. Nakon pečenja ih ostavite da se skroz ohlade.
Kad se fil stegne, umutite mikserom, to će potrajati malo, ali budite uporni dok ne nastane lep fil. Ohlađene eklere presecite, istopite čokoladu sa uljem i gornju polovinu eklera umočite u čokoladu. Na donju polovinu eklera pomoću kese nanosite fil, pospite komadiće lešnika po želji, pa ih preklopite čokoladnom polovinom.
Ukrasite po želji, mogu odmah da se jedu, ali su lepši kad odstoje u frižideru. Od ove mere nastane 1 veliki pleh eklera.
Posna torta sa orasima i džemom od kajsija
Tri vrste kanapea za slave i praznike
Kako da napravite najlepši pleteni slavski kolač
Novi MONDO podkast “Keš ekspert”: Poznata glumica otkriva kako da planirate svoje finansije!
Plazma od Srca sa ukusom oraha: Čuven keks sa posnim sastojcima