Srbija je poznata po najlepišim kolačima od testa, a među njih spadaju salčići,šapice... U originalnom i proverenom receptu za šapice, možete da vidite kako se slatko testo mesi sa mašću, a često su ih pravile naše bake. Ako niste odrasli na ovim kolačima možda će vam kombinacija sastojka delovati čudno, ali garantujemo da ništa lepše nećete probati. Uživajte!
- Sastojci:
- 200 g hladne masti
- 200 g mlevenih oraha
- 200 g šećera
- 1 kesica praška za pecivo
- 2 jajeta
- 100 ml mleka
- 500 g brašna
- 200 g prah šećera
Priprema:
U posudi pomešajte hladnu mast, mlevene orahe, prašak za pacivo, a onda i šećer. Umutite dok se sastojci ne sjedine, pa zatim dodati jaja, malo sjedinite mikserom, pa postepeno sipajte mleko i mutite. Sipajte brašno i umesite testo. Smesa ne sme da se lepi za ruke i ne sme da bude tvrda.Kalup za šapice premažite u uljem i pospite brašnom, pa sipajte testo. Pecite u zagrejanoj rerni na 200°C oko 5 do 10 minuta. Vruće šapice pospite prah šećerom.
Izvor: Stvar ukusa
HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA NOVOGODIŠNJU I BOŽIĆNU TRPEZU i osvojite VREDNE NAGRADE
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus