Sastojci:

Za patišpanj:

  • 330 g brašna
  • 2 ½ kašičice praška za pecivo
  • 1 kašičica soli
  • ¼ kašičice sode bikarbone
  • 230 g putera, omekšanog
  • 400 g šećera
  • 4 velika belanca sobne temperature
  • 2 kašičice vanilinog ekstrakta
  • 120 ml punomasnog mleka
  • 120 ml pasirane jagode (pirea od jagode)
  • ružičasta boja za hranu

Za glazuru od jagoda:

  • 230 g krem sira sobne temperature
  • 230 g putera sobne temperature
  • 1 kašičica vanilinog ekstrakta
  • prstohvat soli
  • 800 g šećera u prahu
  • 60 g pirea od sveže jagode
Zašto je korisno da jedete jagode?

Jagode su prava riznica vitamina C, a sadrže i mangan, kalijum, folate i druge minerale i vitamine. Antocijan koji im daje boju je blagotvoran za srce. Imaju antioksidativna i antibaktrerijska svojstva.

Recept za prolećnu tortu sa jagodama:

Kako biste napravili ovu tortu, prvo napravite patišpanj. Zagrejte rernu na 176 stepeni. Premažite okruglu tepsiju za torte maslacem, dno obložite papirom za pečenje. U velikoj posudi umutite brašno, prašak za pecivo, so i sodu bikarbonu. U drugoj posudi mikserom na srednjoj brzini umutite puter, dok ne postane kremasto. Dodajte šećer i mutite dok smesa ne postane svetla i pahuljasta, oko 5 minuta.

Dodajte belanca i vanilin ekstrakt. Mutite na srednjoj brzini oko 1 minut ili dok se dobro ne sjedini i ne postane mekano. Smanjite brzinu na nisku. Dodajte mešavinu brašna naizmenično sa mlekom i pireom od jagoda, mešajući samo dok se ne sjedini. Po želji umešajte kap ili dve ružičaste boje za hranu. Podeliti testo između dva kalupa za torte. Pecite 30 minuta, pa ostavite da se ohladi u kalupu 20 minuta. Izvadite i ostavite da se potpuno ohladi na rešetki.

Nakon toga počnite da pravite fil. U velikoj posudi mikserom umutite krem sir, puter, vanilin ekstrakt i so, dok smesa ne postane glatka i pahuljasta, oko 5 minuta. Mikserom na laganoj vatri postepeno dodajte šećer u prahu naizmenično sa kašikom pirea od jagoda. Kada dodate sav šećer, povećajte brzinu na srednju i umutite dok ne postane mekana.

Stavite sloj patišpanja na postolje za torte. Premažite sa oko 240 g fila. Odozgo stavite drugi sloj patišpanja. Preostalim filom premažite spoljnu stranu torte i ukrasite po želji. Servirajte i uživajte! Možda ćete želeti da napravite i keks tortu sa čokoladom i kafom.

Pročitajte i kako se pravi oblanda torta prelivena belom čokoladom

BONUS VIDEO

Torta Izvor: Torta

StvarUkusa