Sastojci:

  • 270 g crne čokolade
  • 160 g omekšalog putera
  • 60 g šećera u prahu
  • Par kapi ekstrakta vanile
  • 160 g keksa 
  • 110 g lešnika (krupno seckanih ili celih, po želji)
  • Šećer u prahu za valjanje

Priprema:

Čokoladna salama  je nostalgična poslastica koja podseća na detinjstvo – savršena kombinacija čokolade, keksa i lešnika. Ne peče se, brzo se priprema i savršena je kao desert koji možete unapred pripremiti za goste. Osim što je ukusna, veoma lepo izgleda kada se iseče.

Savet:

Ako želite dodatni ukus i hrskavost, lešnike pre ubacivanja u smesu tostirajte u rerni na 180°C oko 8–10 minuta, pa ih protrljajte da skinete opnu.

Istopite čokoladu u mikrotalasnoj ili na pari, i ostavite da se malo prohladi. U većoj činiji penasto umutite omekšali puter, šećer u prahu i vanilu. Dodajte istopljenu čokoladu i sjedinite. Dodajte izlomljeni keks i seckane lešnike, pa sve promešajte špatulom dok se ne poveže u kompaktnu smesu.

Na radnu površinu stavite papir za pečenje, prebacite smesu i oblikujte salamu. Uvijte krajeve kao bombonu i stavite u frižider na minimum 2 sata da se stegne. Ohlađenu salamu odmotajte i uvaljajte u šećer u prahu. Isecite na kolutove i poslužite.

Bonus video

Recept za keks čokoladne banane koji se ne peče Izvor: Recept za keks čokoladne banane koji se ne peče