Sastojci:

Za sirup od jagoda:

  • 450 g smrznutih jagoda (ne sveže)
  • 1 srednji limun
  • 120 ml šećerne vode
  • 2 kašike likera od kafe

Za krem:

  • 360 g šećera u prahu
  • 230 g hladnog krem sira
  • 230 g hladnog maskarpone sira
  • 420 ml hladne slatke pavlake
  • 1 kašičica vanilinog ekstrakta
  • 1/2 kašičice ekstrakta badema
  • 1/8 kašičice soli

Za ukrašavanje i sastavljanje tiramisua:

  • 240 g svežih kupina
  • 480 g svežih borovnica
  • 240 g svežih malina
  • 45 piškota
Saveti za čuvanje:

Jagode se mogu odmrznuti i procediti do 1 dan unapred. Sirup se može napraviti do 1 dan unapred i čuvati u frižideru u hermetički zatvorenoj posudi. Ostaci tiramisua mogu se čuvati u frižideru do 3 dana. Ostaci sirupa mogu da se čuvaju u frižideru u hermetički zatvorenoj posudi do 2 nedelje.

Recept za prolećni tiramisu:

Kako biste napravili tiramisu, prvo napravite sirup od jagoda. Stavite smrznute jagode u sitno sito postavljeno iznad posude dok se ne odmrznu. Pritisnite ih lopaticom da istisnete što je moguće više soka. Iscedite sok od 1 srednjeg limuna direktno u posudu (oko 2 supene kašike). Dodajte šećernu vodicu i 2 kašike likera od kafe i promešajte da se sjedini. Ostružite čvrste delove jagoda u drugu posudu i sačuvajte za sastavljanje kolača.

Potom napravite krem tako što ćete da stavite šećer u prahu i hladni krem sir u posudu. Mutite mikserom na maloj brzini dok se ne sjedini i ne postane glatko, oko 30 sekundi. Dodajte hladni maskarpone sir i mikserom i mutite dok ne postane glatko, oko 1 minut.
Dok je mikser i dalje na maloj brzini, polako sipajte hladnu slatku pavlaku i mutite dok ne postane glatka, oko 40 sekundi. Dodajte 1 kašičicu vanilinogekstrakta, 1/2 kašičice ekstrakta badema i 1/8 kašičice soli.

Mutite mikserom na maloj brzini i postepeno povećavajte do visoke. Mutite dok se ne formira čvrst sneg, 2 do 3 minuta. Nakon toga počnite da sastavljate tiramisu. Pomešajte kupine, borovnice i maline sa jagodama koje ste odvojili. U tepsiju počnite da ređate piškote koje ste natopili u sirup od jagoda. Čvrsto ih spojite, sve dok dno posude za pečenje ne bude pokriveno u jednom sloju, sa oko 20 piškota.

Prebacite polovinu krema preko piškota i rasporedite u ravnomeran sloj. Prelijte pomešanim bobičastim voćem i rasporedite u ravnomeran sloj. Ponovite sa drugim slojem natopljenih piškota. Prelijte preostalim kremom i zagladite vrh sa ofset lopaticom. Pokrijte i stavite u frižider najmanje 12 ili do 24 sata. Pre serviranja ukrasite i uživajte. Možda ćete želeti da napravite i tiramisu kuglice koje se tope u ustima.

Pročitajte kako se pravi dva u jedan tiramisu čizkejk

BONUS VIDEO

StvarUkusa