Pilav je tradicionalno jelo koje se sprema od pileta i pirinča. Umesto celog pileta možete da koristite i određene delove kao što su batak i karabatak, a belo meso izbegavajte, jer će vam jelo biti suvo. Nekoliko puta prelijte bujonom i pecite. Bujon je neophodan, jer će meso i pirinač biti ukusniji, a kada ispari uspeće i fino da se zapeče. Pilav vole svi, a jedna tepsija je dovoljna da nahrani celu porodicu.
- Sastojci:
- 1 pile (a mogu samo karabatak i batak)
- 1 crni luk
- 1,5 l bujona
- 3 šargarepe
- 500 g pirinča
Priprema:
U šerpu stavite pile isečeno na komade (ili batak i karabatak), sipajte oko 2 litre vode, začinite po želji i onda kuvajte. Crni luk isecite na pola, pa ispecite na plotni i dodajte u šerpi gde se meso kuva. Pirinač operite i procedite, pa poređajte u tepsiju koju ste malo nauljili. Pospite šargarepom koju ste isekli na kolutove, pa kada se meso skuva dodajte preko pirinča. Prelijte sa dve kutlače bujona (supa koja je ostala od kuvanja mesa), pa pecite na 250°C nekih 60-90 minuta. Kada vidite da je bujon ispario obavezno dolijte, jer će tako biti ukusnije.
Izvor: Stvar ukusa
HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA NOVOGODIŠNJU I BOŽIĆNU TRPEZU i osvojite VREDNE NAGRADE
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus