Za torte, kolače, napitke i brojne druge deserte koristi se čokolada. Ipak, ona ima više varijanti i treba da znate kada da koristite određenu vrstu. Možda će vas zanimati i sve što niste znali o crnoj i beloj čokoladi.

Čokoladni komadići

Formulisani sa različitim procentima kakaoa, čokoladni komadići su napravljeni sa relativno niskim nivoom kakao putera tako da zadržavaju svoj šarmantan oblik kada se peku, što ih čini idealnim za biskvite sa komadićima čokolade. Manje kakao putera takođe znači više ukusa čokolade. Saznajte i kako se pravi domaći puter.

Čokolada za kuvanje

Čokolada za kuvanje je specifična po tome što sadrži više kakao putera od čokoladnih komadića, te je stoga izuzetno lako otopiti je. Kada se zagreje, čokolada za pečenje postaje tečna i glatka. Pošto kakao puter dodaje masnoću, što smanjuje prirodnu gorčinu kakaoa, čokolada za kuvanje često ima laganiji ukus od čokoladnih komadića.

Bela čokolada

Napravljena samo od kakao putera, čvrste materije mleka (ili praha), šećera i možda lecitina i vanile, bela čokolada je jednostavno čokolada koja je lišena čvrstih materija kakaoa. Dobra bela čokolada treba da bude bledožuta (prirodna boja kakao putera). Pogodna je za recepte gde čokolada treba da bude karamelizovana. A ukoliko pravite tortu sa filom, saznajte kako da zgusnete fil za tortu.

Kakao u prahu

Nezaslađeni kakao prah je odličan kad god želite intenzivan ukus ili vam je potrebna čokolada kao suvi sastojak. Možete dodati zaslađivač, mast i druge sastojke da biste fino podesili ukus. Recepti za pečenje često navode nezaslađeni kakao u prahu alkalizovani i/ili prirodni, nealkalizovani. Alkalizovani kakao prah je tamnije boje i nešto laganijeg ukusa od njegovog prirodnog srodnika, koji je malo gorak i složeniji. Koristite bilo koju vrstu za toplu čokoladu, za trljanje šnicli radi začina itd. Možda će vas zanimati i 1 trik sastojak koji će poboljšati ukus svake čokoladne torte, a ne košta ništa.

Pročitajte koja je razlika između sode bikarbone i praška za pecivo u kuvanju

BONUS VIDEO

namaz od smokve i čokolade instagram/nismo kod kuće

StvarUkusa/L.S.