Kajgana je neretko jedno od prvih jela koje naučimo da pravimo, baš zato što je u pitanju jednostavan, brz i ukusan obrok za započinjanje napornog dana. Ali, kao što je to često slučaj u svetu kulinarstva, najjednostavniji recepti su često i najzahtevniji.

Ali ako ste ikada napravili kajganu koja je bila bezukusna, vodenasta ili gumenasta, moguće je da neki sastojak koji dodajete izaziva ove nedostatke. Možda ste dodavali mleko, jer ste čuli da tako treba. Istina je da mlečni proizvodi svakako mogu da poboljšaju ukus jaja, ali ste verovatno dodali previše mleka. Možda će vas zanimati i kako da jaja ne budu gumena

Kada je u pitanju spremanje kajgane obično se misli da će se dodavanjem mleka dobiti mekanije jelo. Belanca se sastoje uglavnom od  proteina i vode, a žumanca su uglavnom sačinjena od masnoće i vode. Mućenjem jaja, masti i proteini se balansirano spajaju. Kako se smesa prži, voda iz jaja isparava i stvara paru, što dovodi do stvaranja grudvica u kajgani. Kako ne bi bilo previše grudvica, kuvari preporučuju da se doda mala količina tečnosti. U tom smislu, možete dodati malo vode, ali ne bi trebalo da dodajte mleko, jer proteini iz mleka mogu dodatno da zgusnu kajganu! Dakle, dovoljne su vam 2 kašičice vode po jajetu. Saznajte i kako se pravi najpenastija kajgana.

Naravno, mleko nije jedini mlečni proizvod koji možete dodati u ovo jelo. Sve od pavlake za kuvanje, krem sira do kisele pavlake može kajganu da učini ukusnijom, ali može i da naruši taj delikatan balans masti, proteina i vode. Zato, ako želite mekaniju kajganu, umesto svega navedenog može da koristite puter.

Ali najvažniji element savršene kajgane je podešavanje toplote. Pržite umućena jaja na laganoj do srednje niskoj vatri, često mešajući da sprečite da se prebrzo zgrudva. Sklonite sa šporeta neposredno pre nego što se jaja skuvaju.

Pročitajte 4 trika kuvara za najukusniju kajganu

BONUS VIDEO

Viralni trik sa kroasanima  Instagram/cheatdayeats

StvarUkusa/L.S.