Kada pripremate povrće za termičku obradu ili salatu najčešće ga ljuštite. Ali, kora je puna hranljivih materija koje se gube ako je oljuštite i zato se preporučuje da neko povrće samo dobro operete. U nastavku teksta saznajte i kom povrću treba da ostavite koru.

Krompir

Kora krompira i batata bogata je kalijumom, gvožđem i vlaknima. Zato je preporučljivo da se kora krompira ne ljušti, ali je takođe i savet da ga uvek dobro operete pre termičke obrade. Pročitajte i recept za preukusni francuski krompir.

Šargarepa

Šargarepa je bogata antioksidansima i vlaknima, kao i vitaminima C i B3, a većina se nalazi u kori. Zapravo, u sloju neposredno ispod kože koji se naziva floem. Zato je bolje da i šargarepu jedete sa korom, a i nju je kao i krompir potrebno dobro oprati. 

Patlidžan

U inostranstvu to nije običaj, ali u Srbiji kada se priprema patlidžan obično se kora ljušti. Ovo povrće je puno vode koje se nalazi u "mesu", a kora sadržti vlakna, mangan i antioksidanse. Zato mu ostavite koru koja će termičkom obradom omekšati i lako ćete je sažvakati.

Krastavci

Kada prirpemate salatu sigurno ogulite krastavac, ali njegova kora sadrži vitamin K, kao i vitamin A i preporučljivo je da ovo povrće ne gulite ako želite da uneste vitamine i minerale u vaš organizam.

Tikvice

Tikvice kao i krastavci su pune vode, pa samim tim i kora je bogatija vlaknima, vitaminima i mineralima. Kora tikvica je bogata antioksidansima, vlaknima, vitaminom C i kalijumom, pa će kuvanje sa njom podići nutritivnu vrednost vaših jela. 

Napomena: Potrebno je da povrće dobro operete pre jela.

Pročitajte i ovo: Zapečeno povrće preliveno istopljenim sirom

BONUS VIDEO: 

Posna salata sa povrćem Instagram/healthfitnessguide_

StvarUkusa/S.B.