Zaista nema ništa gore od tupog noža. Ne samo da vas može usporiti u kuhinji, već možete i sebe da povredite. Ako primetite promenu na oštrici, možda je vreme za brzo oštrenje - i ne brinite, jednostavnije je nego što zvuči. Možda će vas zanimati i kako da vam noževi traju večno.

Postoje dva glavna alata koja možete da koristite, kamen za oštrenje noževa čelični oštrač, i oba načina funkcionišu jako dobro.

1. Ako koristite kamen, stavite ga na vlažni kuhinjski peškir i na ravnu površinu. Držite nož pod uglom od 20 stepeni i pomerajte ga od vrha do drške 10 puta. Okrenite nož i ponovite sve na suprotnoj strani. Ravnomerno oštrenje obezbeđuje da pritisak koji se primenjuje na nož ravnomerno izbrusi sečivo. Ako kamen ima i finiju, glatku stranu, opet izbrusite noževe od vrha do drške tako što ćete ići duž ivice malim kružnim pokretima da biste uklonili sve neravnine. Okrenite nož i ponovite postupak na suprotnoj strani. Saznajte i šta ne treba da perete u mašini za sudove.

2. Ako koristite čelični oštrač, pređite nožem od drške do vrha 5 do 10 puta. Okrenite nož i ponovite na suprotnoj strani. Kuhinjske noževe treba oštriti u proseku svaka 3-4 meseca, ili čim postanu tupi.

Pročitajte i efikasan i bezbedan trik za pranje noževa

BONUS VIDEO

StvarUkusa/L.S.