Jedan od najboljih načina da operete nož jesta da ga isperete starim sapunom i vodom odmah nakon korišćenja. Ako nož operete kasnije preostala hrana na njemu će se osušiti i teže ćete je otkloniti.

Pročitajte i Kako se pravilno odlaže pribor nakon jela

Uvek noževe perite polako i pažljivo kako se ne bi povredili i odmaknite ga od vas pri pranju. Nikako nemojte prstima da skidate ostatke hrane sa noža, već koristite krpu ili sunđer i lagano oćistite sečivo sa obe strane.

Još bolji način da operete nož, a da se ne posečete jeste da nož stavite na neku podlogu i da ga sunđerom trljate sa jedne, a zatim da ga okrenete na drugu stranu kako bi i nju očistili.

Ako se na nožu osuši ostatak hrane, potopite nož u plitku vodu (tako da možete da ga vidite) i neka malo u vodi odstoji. Nakon nekog vremena hrana na nožu će omekšati i moćićete jednim potezom, bez previše ribanja da skinete ostatak hrane.

Pročitajte i 7 načina da usavršite svoje kulinarske veštine 

Kvalitetne noževe izbegavajte da perete u mašini za pranje sudova. Jaki deterdženti koji se koriste u mašini, vrela voda i drugo posuđe tokom pranja mogu uništiti vaš nož i učiniti ga tupim.

Drvene drške na nožu se mogu takođe u mašini oštetiti vremenom, a i metal može zarđati. Takođe, oštri noževi mogu tokom pranja uništiti plastične i gumene delove u mašini za pranje posuđa.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa