Sezona je kukuruza. Svi ljubitelji ove letnje, takoreći "poslastice", pohrliće da kupuju gotov kukuruz u parkovima, na ulici ili će na stari klasičan način da ga kuvaju u loncu. Ipak, postoji više načina da kukuruz pripremite tako da u potpunosti uživate u njegovom ukusu. Možda će vas zanimati i koliko dugo se kuva kukuruz.

7 načina da pripremite kukuruz u klipu:

1. Grilovani kukuruz

Kukuruz sa roštilja dobija fini ukus grilovanja, a i dalje je sočan i sladak. Počnite da ga pečete tako što ćete zagrejati roštilj (električni ili na ugalj). Stavite svaki klip oljuštenog kukuruza na komad čvrste aluminijumske folije od 30 cm. Na vrh svkaog kukuruza stavite kašiku putera i kocku leda standardne veličine. Zatim dobro umotajte u foliju i pecite na jakoj vatri oko 20 minuta. Pročitajte i ovaj savršen trik za kukuruz šećerac.

2. Kuvani kukuruz

Većini dobro poznat metod pripreme kukuruza u klipu. Proključajte lonac vode pa pažljivo ubacite kukuruz i pokrijte lonac poklopcem. Ostavite da se kuva dok ne omekša, 3-5 minuta. Mlađi kukuruz će zahtevati manje vremena za kuvanje ovom metodom, dok će starijim klasovima možda biti potrebno više vremena. Pazite da ne prekuvate kukuruz, jer tako može da izgubi deo svoje slatkoće. Nikada nemojte da solite vodu kada ga kuvate, jer i zbog soli može da postane tvrd. Međutim, možete dodati malo šećera da biste poboljšali njegovu slatkoću. Ako želite, isecite klipove na manje komade, kako bi se bolje skuvali. Saznajte kako da skuvate kukuruz za bukvalno 10 minuta.

3. Kuvanje na pari

Ova metoda je brza i zdrava, zbog toga što se na ovaj način očuvaju hranljive materije kukuruza, bolje nego korišćenjem drugih metoda, poput običnog kuvanja. Da biste kukurz kuvali na pari na šporetu, stavite šupljikavi lonac za paru u lonac napunjen sa par centimetara vode. Pustite vodu da provri, a zatim dodajte oljuštene klasove u šupljikavi lonac. Pokrijte i ostavite da se kuva 4-6 minuta, ili dok ne omekša. Izvadite i začinite solju, biberom i otopljenim puterom.

4. Sporo kuvani kukuruz (u slow cooker-u odnosno u krčku)

Da biste pripremili kukuruz u krčku, uklonite ljuske sa kukuruza i ubacite ga u slou kuker od 6 do 8 litara. Dodajte 130 ml vode, 50 g putera, začinsko bilje ili začine u prahu. Zatim poklopite i kuvajte na visokoj temperaturi 2-3 sata, ili dok ne omekša. Začine i začinsko bilje ubacite pre kuvanja. Saznajte i grešku koju mnogi prave kada kuvaju kukurz.

5. Kukuruz pečen u rerni

Kada vreme nije pogodno za pečenje na roštilju, kukuruz pečen u rerni je najpribližnija opcija. U rerni se kukuruz savršeno pari u omotu od aluminijumske folije, a svako zrno bude sočno. Zagrejte rernu na 200 °. Stavite svaki klip oljuštenog kukuruza na veći komad čvrste aluminijumske folije. Stavite 1 kašiku neslanog putera na svaki klip, a zatim dobro umotajte kukuruz u foliju. Stavite ga na pleh i prebacite u zagrejanu rernu. Pecite na srednjoj rešetki rerne 30-45 minuta, ili dok kukuruz ne omekša.

6. Pripremite kukuruz u air frajeru

Zagrejte fritezu na 200° najmanje 5 minuta pre nego što planirate da dodate kukuruz šećerac. Svaki oljušteni klip poprskajte sprejom za kuvanje, a zatim začinite solju i biberom. Stavite u korpu za fritezu i pržite 10 minuta, okrećući ih na pola pečenja. Znaćete da su gotovi kada zrna budu mekana i lagano ugljenisana. Premažite puterom, začinite i serviraje! Isprobajte i 3 proverena načina da spremite kukurz kod kuće.

7. Kako da pečete kukuruz u mikrotalasnoj

Umotajte svaki očićšćeni klip u vlažni papirni ubrus. Mikrotalasnu podesite na visoku temperaturu 3 minuta. Vreme pripreme u mikrotalasnoj rerni varira u zavisnosti od snage mikrotalasne. Iz tog razloga pecite vrlo kratko, da ne biste uništili kukuruz, pa proverite koliko je pečeno. Ako pečete više od četiri klipa, moraćete to da radite u serijama.

Pročitajte kako da pripremite mladi kukuruz na 3 načina

BONUS VIDEO

Pljeskavice od kukuruza  instagram/cookistwow

StvarUkusa/L.S.