Ako ste se ikada zapitali zašto je meso tako mekano u kineskim restoranima, znajte da je u pitanju kulinarski metod. Ova tehnika se masovno upotrebljava u kineskoj kuhinji, jer meso dobija baršunastu teksturu. Možda će vas zanimati i najbolji recept za marinadu koji i najtvrđe meso čini mekanim.
Kineska metoda mariniranja koja se naziva "somot" mariniranje, obično se koristi za male komade mesa. Tehnika zahteva potapanje mesa ili morskih plodova, u kombinaciju skroba (često kukuruznog skroba), tečnosti i ulja, za postizanje mekoće i apsorpciju ukusa. Saznajte i koji je najbolji način da napravite džigericu, biće mekana i sočna ako ostavite da se marinira u kiseloj vodi.
Somot tehniku možete da koristite za sve vrste mesa, samo je bitno da je svaki komad tanko isečen ili na komade veličine zalogaja.
Prvo, pripremite posudu srednje veličine i ubacite začin poput soja sosa pa dodajte malo susamovg ulja. Zatim umešajte tanko isečeno meso. Dodajte po kašiku ulja i kukuruznog skroba i nastavite da mešate dok marinada ne prekrije meso. Ostavite meso da odstoji najmanje 30 minuta ili preko noći u frižideru. Možda će vas zanimati i kako da govedina bude mekana.
Kada budete spremni da počnete da pripremate jelo, prvo kratko skuvajte meso tako što ćete ga blanširati u ključaloj vodi ili kuvati u vrelom ulju. Za belo meso se preporučuje voda, a ulje za crveno meso. Ako volite morske plodove, dodajte belance u marinadu, jer će tako morski plodovi da upiju sos u kome su kuvani.
Pročitajte i ovaj sjajan trik za mekano meso
BONUS VIDEO
StvarUkusa/L.S.
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem