Neretko se dešava da nam u firžideru ostane piva nakon proslava, pa možete dobro da ga iskoristite. Čak i ako otvorite limenku, a ne želite sve da popijete, nemojte ga bacati! Postoji mnogo načina na koje možete da koristite pivo u kuhinji. Ukoliko vam se slučajno dogodi da nemate čime da ga otovorite, saznajte 14 načina da otvorite pivo bez otvarača.

Često pomislimo na vino ili liker kada pravimo sos sa ukusom, ali je pivo takođe dobro za određene sosove. Savršeno se uklapa sa sosom za piletinu ili svinjetinu. Pivo će im dati prigušenije, kisele note. Možete takođe i da ga prilagodite ukusu koji želite - probajte lager za lakši sos ili koristite staut, tamno pivo za gorči i robusniji ukus. Možete čak da ga iskoristite za rižoto, kao i za goveđi gulaš umesto bujona, što se često radi u belgijskoj kuhinji.

Sledeći put kada pravite marinadu, pokušajte da dodate malo piva! Slično drugim tečnostima koje se koriste za mariniranje, natapanje u pivo će pomoći da meso bude mekano. Možda će vas zanimati i kulinarski trik da meso uvek bude sočno. Takođe, možete da koristite za dinstanje i kuvanje na pari. Recimo, morski plodovi se dobro slažu sa oštrim, laganim ukusima lagera, pa pokušajte da kuvate škampe, školjke ili dagnje u pivu. Upotrebite ga i kao tečnost za dinstanje, to će dodati aromatične note svemu što kuvate, a kiselost će učiniti da se meso bude sočno. I prženje na pivu je dobra opcija, jer će dati lagani premaz svemu što pržite.

Ne treba izostaviti ni skoro već dobro poznatu činjenicu da je odličan sastojak u testima. Daje im laganu i vazdušastu teksturu. Stoga, ne bacajte pivo ako vam je ostalo u frižideru, već pronađite inspirativne recepte i kuvajte!

Pročitajte kako se prave pijane kobasice u sosu od piva i crnog luka

BONUS VIDEO

Kako se pravilno sipa pivo Instagram/jontaffer

StvarUkusa/L.S.