Začini su osnova svakog ukusnog obroka i mogu da poboljšaju čak i najjednostavnije sastojke. Dobro snabdevena polica sa začinima je neophodna u svakoj kući. Ali, ako niste pažljivi, postoji šansa da se u vašim začinima pojave insekti. Možda ćete želeti da saznate kako šećer u prahu i soda bikarbona uništavaju insekte.

Spoljašnji zagađivači predstavljaju rizik kada je u pitanju bilo koja vrsta hrane, od svežih proizvoda do proizvoda životinjskog porekla. Prethodno upakovana hrana i sastojci mogu imati manji rizik od zaraze, ali rizik nije nepostojeći. Dr Brajan Kuok Leo, naučnik specijalizovan za hranu objašnjava sve što treba da znate o kontaminiranim začinima i kako da ih izbegnete.

Svaki začin privlači različite vrste insekata. Veliki broj buba, larvi, moljaca, crva, pepelnica i lisnih vaši mogu da kontaminiraju crni biber, kardamon, korijander, đumbir i kurkumu. Pročitajte i koji je prirodan način da oterate insekte iz kuće

Međutim, dva najčešća insekta koji se mogu pronaći u nekoliko različitih začina su duvanska buba i hlebna buba (Stegobium paniceum), poznate su po svojoj sklonosti da se pronađu u duvanu i lekovima, kao i u širokom spektru prehrambenih proizvoda.

Ove crvenkasto-smeđe bube su relativno male, u proseku između oko 2,4 milimetra. Mogu se naći u žitaricama, brašnu i semenu, ali posebno vole sušenu papriku, kajenski biber i đumbir.

Ova vrsta kontaminacije se obično dešava samo ako su začini ostavljeni na otvorenom duži vremenski period, obično na mestu berbe, sušenja ili distribucije, pre nego što se uvezu, objašnjava Kouk Le. Takođe, ako ne volite insekte u kući ova biljka pomoći će vam da paukovi nestanu iz kuće.

Vredi preduzeti neke mere predostrožnosti kada donesete začine kući. Ostava treba da bude čista i da koristite hermetičke tegle za čuvanje začina.

Pročitajte koje je prirodno sredstvo protiv insekata

BONUS VIDEO

Začini kao pomoć pri mršavljenju TikTok/zamansbusykitchen

StvarUkusa/L.S.