Na svom najosnovnijem nivou, marinada je kombinacija masti, soli, šećera, kiseline i aromatika. Marinada daje ukus i poboljšava teksturu šnicle, prema rečima profesionalne kuvarice Ešli Lonsdejl, povećavajući zadržavanje vlage. Takođe pospešuje da meso dobije reš izgled.

Suprotno popularnom uverenju, marinade ne omekšavaju šniclu. I kiselina i so u marinadi mogu denaturisati proteine, što će dovesti do mekše teksture na površini mesa, ali to nije isto što i omekšavanje.

Nije teško napraviti odličnu marinadu, ali postoje neke osnove koje treba imati na umu. Ovih 6 načina pomoći će vam da spremite najsočnije meso.

1. Komadi mesa koje treba marinirati su tanki i tvrdi, poput bataka ili šnicli. Nemaju masnoću, ili sadrže previše vezivnog tkiva. Takvi delovi mesa su odlični kandidati za marinade.

2. Ključni sastojci koje treba da dodate u marinadu:

So je ključna komponenta za marinadu. Za razliku od svih ostalih sastojaka u marinadi, so zapravo putuje preko površine mesa, začinjavajući ga i povećavajući zadržavanje vlage, što stvara sočniji komad mesa.

Masnoća- malo masti (obično ulja) u marinadi pomaže u distribuciji soli, kao i drugih aroma. Takođe pomaže da se šnicla ne zalepi.

Slatko poput meda, javorovog sirupa ili običnog šećera može pružiti lep kontrast slanom i masnom. Šećeri takođe pomažu da se biftek karamelizuje, stvarajući bogat ukus.

Iako kiselina nije striktno neophodna, malo soka od citrusa ili malo sirćeta mogu dodati prijatan miris marinadama. Samo pazite da marinada ne postane previše kisela, jer bi šnicla mogla da špostane kašasta.

Aromatici kao što su beli luk, mladi luk i ljutike, kao i začinsko bilje (ruzmarin i majčina dušica) su odlični dodaci marinadi.

3. Isprobajte marinadu.

Pre nego što sipate marinadu preko mesa, probajte je. Dodajte potrebne sastojke i probajte ponovo. Trebalo bi da bude dobrog i uravnoteženog ukusa.

4. Odredite koliko dugo ćete da marinirate meso.

Ne postoji čvrsto pravilo koliko dugo marinirati šniclu, jer zavisi od veličine mesa i kiseline u marinadi. Ostavljanje mesa u kiselom rastvoru predugo će dovesti do toga da meso poprimi previše kiselkast ukus. Ako marinada nije previše kisela, preporučuje se da mariniranje traje između 4-6 sati.

5. Da biste dodatno skratili vreme mariniranja, razmislite o tome da isečete meso na manje komade pre mariniranja. Ovo omogućava marinadi da brzo dođe u kontakt sa većom površinom, i time se smanjuje ukupno vreme mariniranja.

6. Ista pravila za pečenje bilo kog nemariniranog komada mesa važe i za marinirane komade - tanji, manje masni komadi imaju koristi od brzih metoda pečenja na visokoj temperaturi, dok su veći komadi mesa sa mnogo vezivnog tkiva bolji kada se dinstaju i kuvaju. Pre pripreme, šniclu obavezno izvadite iz marinade i osušite. Bilo koja vlaga koja ostane na mesu će izazvati prskanje i prouzrokovaće da se meso pari, a ne da se prži.

Pročitajte i kako da spremite savršenu marinadu

BONUS VIDEO

Sočni bataci  Instagram/healthfitnessguide_

StvarUkusa/L.S.