Sastojci:
- 3 veća krompira
- 2 jajeta
- prezle po potrebi
- Sir po želji (kačkavalj, trapist, mocarela)
- 100 g slanine (sitno seckane)
- 2 struka praziluka
- 1 čen belog luka (sitno seckan)
- So, biber, mlevena paprika, origano
- Ulje (za premazivanje ili prskanje)
Priprema:
Kad običan krompir pretvorite u hrskave pohovane kriške, pa ih još obogatite topljenim sirom, slaninom i prazilukom – dobijate jelo koje ide i kao ručak, večera i kao savršeno meze uz društvo.
Oljuštite krompir i isecite ga na pljosnate, deblje kriške (oko 0,5–1 cm). Svaku krišku prvo umočite u razmućena jaja, pa uvaljajte u prezle. Poređajte ih na pleh obložen papirom za pečenje i blago nauljite.
Pecite u unapred zagrejanoj rerni na 200°C oko 20 minuta, dok ne porumene.
U tiganju propržite slaninu dok ne postane hrskava, pa dodajte praziluk i beli luk i kratko dinstajte dok omekša. Izvadite krompir, na svaku krišku stavite kašičicu nadeva i pospite rendanim sirom. Vratite u rernu još 5–10 minuta, dok se sir ne otopi i sve lepo ne zapeče.
Bonus video
Ask ChatGPT
