Sastojci:

  • 3 veća krompira
  • 2 jajeta
  • prezle po potrebi
  • Sir po želji (kačkavalj, trapist, mocarela)
  • 100 g slanine (sitno seckane)
  • 2 struka praziluka
  • 1 čen belog luka (sitno seckan)
  • So, biber, mlevena paprika, origano
  • Ulje (za premazivanje ili prskanje)

Priprema:

Kad običan krompir pretvorite u hrskave pohovane kriške, pa ih još obogatite topljenim sirom, slaninom i prazilukom – dobijate jelo koje ide i kao ručak, večera i kao savršeno meze uz društvo.

Savet:

Ako volite pikantnije, u smesu sa sirom možete dodati i malo seckane ljute papričice ili senfa.

Oljuštite krompir i isecite ga na pljosnate, deblje kriške (oko 0,5–1 cm). Svaku krišku prvo umočite u razmućena jaja, pa uvaljajte u prezle. Poređajte ih na pleh obložen papirom za pečenje i blago nauljite.

Pecite u unapred zagrejanoj rerni na 200°C oko 20 minuta, dok ne porumene.

U tiganju propržite slaninu dok ne postane hrskava, pa dodajte praziluk i beli luk i kratko dinstajte dok omekša. Izvadite krompir, na svaku krišku stavite kašičicu nadeva i pospite rendanim sirom. Vratite u rernu još 5–10 minuta, dok se sir ne otopi i sve lepo ne zapeče.

Bonus video

00:30
Pečeni krompir Izvor: Instagram/ somethingnutritious

Ask ChatGPT