Sastojci:

  • 600 g piletine (bataci, karabataci ili belo meso sa kostima)
  • 1 kg krompira
  • 1 glavica crnog luka
  • 2 šargarepe
  • 1 kašika slatke paprike
  • 1 list lovora
  • So i biber po ukusu
  • 2–3 kašike ulja
  • 1 ravna kašika brašna (za zapršku)
  • Voda (oko 1–1,5 l)

Priprema:

Kada želite da nahranite celu porodicu ukusnim i toplim ručkom, a da pri tom ne potrošite više od 1.000 dinara – uz malo planiranja, to je i te kako moguće. Domaći obrok ne mora biti skup da bi bio hranljiv, ukusan i zasitan, a ovaj paprikaš sa piletinom i krompirom to savršeno dokazuje.

Savet:

Ako ne volite zapršku, jednostavno izdinstajte više luka – on će dati prirodnu gustinu i punoću ukusa. Po želji, možete dodati i papriku ili malo paradajza.

Oljuštite i isecite luk, šargarepu i krompir (na kockice ili kolutove). Piletinu operite i po potrebi isecite na manje komade. U većem loncu zagrejte ulje, pa propržite luk dok ne omekša. Dodajte šargarepu i meso, i propržite sve zajedno da meso dobije lepu boju.

Ubacite slatku papriku, promešajte kratko (da ne zagori), dodajte krompir, lovor, so i biber. Nalijte vodu da sve ogrezne. Poklopite i kuvajte na srednjoj vatri 35 - 40 minuta, dok meso i krompir ne omekšaju.

U tiganju zagrejte 1 kašiku ulja, dodajte 1 kašiku brašna i propržite da dobije zlatnu boju. Sipajte malo tečnosti iz paprikaša i promešajte, pa vratite u lonac i sve sjedinite. Kuvajte još 5 minuta da se paprikaš zgusne.

Poslužite paprikaš uz svež hleb i sezonsku salatu.

Bonus video

01:00
Recept za svinjski paprikaš Izvor: Kurir