Sastojci:

  • 450 g testa za lazanje
  • 280 g zamrznutog seckanog spanaća
  • 3 pileća filea, kuvana i isečene na kockice
  • 450 g pavlake za kuvanje, podeljeno
  • 500 g mladog sira
  • 900 g švapskog sira
  • so i mleveni crni biber po ukusu
Zašto je korisno jesti sir?

Sir sadrži velike količine proteina, što je od suštinskog značaja u pomaganju da se održi postojeći i podstakne novi rast mišića. Osim vitamina A važnog za dobar vid, sir sadrži i popriličnu količinu vitamina B2, neophodnog za odvijanje važnih procesa metabolizma. Sir sadrži obilje kalcijuma, minerala o kojem ovise zdravlje i čvrstoća kostiju – a posebno je bitan u adolescenciji, trudnoći i u vreme dojenja. Odraslima se preporučuje 900-1.200 mg dnevno, a adolescentima i starijim osobama 1.200 mg dnevno.

Recept za pileće Alfredo lazanje:

Kako biste napravili lazanje, prvo zagrejte rernu na 175 stepeni Celzijusa. Proključajte u šerpi posoljenu vodu. Dodajte testo za lazanje i kuvajte dok ne omekšaju, ali ostanu čvrsti na zalogaj, 8 do 10 minuta, pa ocedite.

Stavite zamrznuti spanać i 120 ml vode u šerpu od 2 litra i pustite da proključa. Smanjite vatru na srednje-jaku, poklopite i kuvajte, povremeno mešajući, dok spanać ne omekša, 6 do 7 minuta. Ocedite višak vode. U srednjoj posudi pomešajte piletinu i pavlaku za kuvanje, dok se dobro ne sjedine.

U drugoj srednjoj posudi pomešajte mladi sir i spanać, dok se dobro ne sjedine. Poređajte jedan sloj testenine za lazanje u posudu za pečenje dimenzija 23x33 cm, tako da se ivice preklapaju. Prelijte smesu piletine i pavlake za kuvanje preko testenine i ravnomerno rasporedite. Pospite 250 g švapskog sira.

Pokrijte drugim slojem testa. Ravnomerno rasporedite smesu spanaća preko testenine. Prelijte sa preostalom mešavinom pavlake za kuvanje preko smese spanaća i ravnomerno rasporedite. Pospite sa 250 g švapskog sira.

Preko stavite poslednji sloj rezanaca i prelijte sa preostalom mešavinom pavlake i piletine i sa preostalim švapskim sirom. Začinite solju i biberom. Pecite u zagrejanoj rerni dok vrh ne porumeni, 50 do 60 minuta. Servirajte i uživajte! Možda ćete želeti da napravite i lazanje iz tiganja.

Pročitajte kako se prave najbolje lazanje od povrća

BONUS VIDEO

00:20
Lazanja sa pohovanim tikvicama Izvor: TikTok/hungryhappens

StvarUkusa