Sastojci:
Za mešavinu povrća:
- 2 kašike maslinovog ulja
- 1 ili 2 ljutike, tanko isečene
- 1 srednja tikvica, iseckana
- 1/2 veze špargle, očišćene i isečene na komadiće
- 280 g zamrznutog spanaća, odmrznutog i isceđenog
- 120 g svežeg ili zamrznutog graška
- sveže seckani peršun i bosiljak
- so, po ukusu
Za bešamel:
- 8 kašika putera
- 8 kašika brašna
- 950 ml mleka
- so i biber po ukusu
- prstohvat muškatnog oraščića
Dodatni sastojci:
- 270 g testa za lazanje
- 60 g krem sira
- 1 jaje
- 80 ml sveže rendane mocarele
- dosta rendanog parmezana
Recept za lazanje od povrća:
Kako biste napravili ove lazanje, prvo zagrejte rernu na 190 stepeni C, podmažite posudu za pečenje dimenzija 23x33 cm i ostavite sa strane.
Napravite fil tako što ćete u veliki tiganj da dodate maslinovo ulje i ljutiku, propržite nekoliko minuta, zatim dodajte tikvice i špargle, začinite prstohvatom soli i propržite oko 5 minuta, dodajte grašak i kuvajte još 2 minuta. Dodajte spanać i začinsko bilje zajedno sa prstohvatom soli, sve pomešajte i sklonite sa vatre.
Napravite bešamel. U šerpi istopite puter na srednjoj vatri, umešajte brašno, kuvajte 1 minut, zatim dodajte mleko, začinite i kuvajte uz stalno mešanje dok se ne zgusne, oko 5 minuta, začinite muškatnim oraščićem i ostavite sa strane. Pomešajte rikotu sa jajetom, začinite solju i biberom i ostavite sa strane. Složite lazanje ređajući slojeve i završite sa dosta rendanog sira odozgo. Pecite dok ne porumene i uživajte. Možda ćete želeti da napravite i lažne lazanje od tikvica i mesa.
Pročitajte kako se prave meksičke lazanje s kukuruzom
BONUS VIDEO
StvarUkusa
Godinama kuvate pasulj pogrešno – zbog ovoga vas nadima i umara
Domaći sladoled od nara je zvezda leta
Krompir zapečen sa sirom
Kako da napravite katalanski krem
Čokoladni kolač sa belim kremom u sredini