Sastojci:

  • 280 g tunjevine
  • 90 g ovsenih pahuljica, pročitajte napomene
  • 2 jajeta
  • ½ seckanog crnog luka
  • 2 čena vrlo sitno iseckanog belog luka
  • ¼ vezice seckanog peršuna
  • so po ukusu
  • crni biber po ukusu
  • ¼ kašičice ljute tucane paprike, po želji
  • 2-3 kašike maslinovog ulja
Zašto je korisno da jedete ovsene pahuljice?

Ovsene pahuljice sadrže minerale i vitamine poput mangana, fosfora, magnezijuma, bakra, cinka, gvožđa, folne kiseline i vitamina B5. Sadrže antioksidans avenantramid, koji štiti krvne sudove od nagomilavanja masnih naslaga. Sadrže vitamin B6, koji podstiče proizvodnju serotonina, hormona sreće. Sadrže triptofan, koji ima umirujuće dejstvo na organizam. Ubrzavaju metabolizam, i sprečavaju nakupljanje masti i toksina u telu. Pomažu u regulisanju nivoa šećera u krvi i podstiču podmlađivanje tvoje kože.

Recept za visokoproteinske pljeskavice od tunjevine i ovsene kaše:

Kako biste napravili ove pljeskavice, prvo dobro ocedite tunjevinu i stavite je u veliku posudu za mešanje. Izrendajte crni luk, iseckajte beli luk i sitno iseckajte peršun. Dodajte u posudu. Ubacite ovsene pahuljice u procesor hrane ili blender i izblendirajte ih u grubo brašno, oko 1-2 minuta.

Dodajte ih u posudu. Začinite solju, biberom i tucanom paprikom. U maloj posudi umutite jaja, a zatim ih sipajte u smesu sa tunjevinom. Sve dobro promešajte. Ostavite smesu da odstoji 5-10 minuta da se ovsene pahuljice hidriraju.

Vlažnim rukama oblikujte smesu u 10 pljeskavica. Zagrejte maslinovo ulje u tiganju na srednjoj vatri. Pržite pljeskavice 3–4 minuta sa svake strane, ili dok ne porumene i ne postanu hrskave. Možda ćete želeti da napravite i pljeskavice od kupusa i šargarepe.

Pročitajte kako se prave posne pljeskavice od patlidžana i leblebija

BONUS VIDEO

pljeskavice do batata Izvor: pljeskavice do batata

StvarUkusa