Sastojci:

  • 1 glavica kupusa
  • 1 l paradajz sosa
  • 475 ml vode
  • 2-3 kašike paradajz pirea
  • 1 glavica crnog luka
  • jedna stabljika celera
  • 2 šargarepe
  • 4 kašike ulja
  • 3 kašike običnog brašna
  • 1 kašičica mlevene slatke paprike
  • 0,5 kašičice mlevenog kima
  • 1 kašika šećera ili po ukusu
  • 1 kašičica soli
Savet +

Servirajte uz pečeno meso, ćufte ili samo uz lep hrskavi hleb.

Recept za slatki kupus po mađarskom receptu

Kako biste pripremili slatki kupus na ovaj način, prvo uklonite spoljašnje ili oštećene listove sa kupusa i podelite ga na četvrtine. Po potrebi isperite, isecite i bacite čvrstu sredinu, pa isecite listove na trakice. Oljuštite crni luk i ostavite ga celog.

Stavite trakice kupusa u duboku šerpu, dodajte šolju vode, šargarepu, paradajz sos i paradajz pire. Začinite solju i mlevenim kimom. Ubacite ceo luk sa stabljikom celera i kuvajte na srednjoj vatri dok kupus ne omekša, oko pola sata.

Kada je kupus gotov, bacite luk i stabljiku celera. Proverite da li treba da dolijete malo vode, držeći jelo da ključa na laganoj vatri. Zatim pripremite zapršku za zgušnjavanje sosa. U malom tiganju zagrejte oko 4 kašike ulja, dodajte 3 ravne kašike običnog brašna i pržite na srednje laganoj vatri dok ne počne da rumeni.

Sklonite sa vatre, umešajte kašičicu slatke paprike u prahu. Dodajte oko šolju hladne vode uz neprekidno mešanje, a zatim sipajte ovu smesu u ključalo jelo sa kupusom.

Mešajte dok se sos ne zgusne i grudvice brašna se ne rastvore. Zasladite sa malo šećera po ukusu i krčkajte na tački ključanja nekoliko minuta. Uživajte! Možda ćete želeti da napravite i najbolji sladak kupus sa piletinom i pelatom.

Pročitajte kako se pravi sarma čorba, isti ukus a brže se sprema!

BONUS VIDEO

Čorba od kupusa za dijetu Izvor: Čorba od kupusa za dijetu

StvarUkusa