Sastojci:
- 1 glavica kupusa
- 1 l paradajz sosa
- 475 ml vode
- 2-3 kašike paradajz pirea
- 1 glavica crnog luka
- jedna stabljika celera
- 2 šargarepe
- 4 kašike ulja
- 3 kašike običnog brašna
- 1 kašičica mlevene slatke paprike
- 0,5 kašičice mlevenog kima
- 1 kašika šećera ili po ukusu
- 1 kašičica soli
Recept za slatki kupus po mađarskom receptu
Kako biste pripremili slatki kupus na ovaj način, prvo uklonite spoljašnje ili oštećene listove sa kupusa i podelite ga na četvrtine. Po potrebi isperite, isecite i bacite čvrstu sredinu, pa isecite listove na trakice. Oljuštite crni luk i ostavite ga celog.
Stavite trakice kupusa u duboku šerpu, dodajte šolju vode, šargarepu, paradajz sos i paradajz pire. Začinite solju i mlevenim kimom. Ubacite ceo luk sa stabljikom celera i kuvajte na srednjoj vatri dok kupus ne omekša, oko pola sata.
Kada je kupus gotov, bacite luk i stabljiku celera. Proverite da li treba da dolijete malo vode, držeći jelo da ključa na laganoj vatri. Zatim pripremite zapršku za zgušnjavanje sosa. U malom tiganju zagrejte oko 4 kašike ulja, dodajte 3 ravne kašike običnog brašna i pržite na srednje laganoj vatri dok ne počne da rumeni.
Sklonite sa vatre, umešajte kašičicu slatke paprike u prahu. Dodajte oko šolju hladne vode uz neprekidno mešanje, a zatim sipajte ovu smesu u ključalo jelo sa kupusom.
Mešajte dok se sos ne zgusne i grudvice brašna se ne rastvore. Zasladite sa malo šećera po ukusu i krčkajte na tački ključanja nekoliko minuta. Uživajte! Možda ćete želeti da napravite i najbolji sladak kupus sa piletinom i pelatom.
Pročitajte kako se pravi sarma čorba, isti ukus a brže se sprema!
BONUS VIDEO
StvarUkusa
Godinama kuvate pasulj pogrešno – zbog ovoga vas nadima i umara
Domaći sladoled od nara je zvezda leta
Krompir zapečen sa sirom
Kako da napravite katalanski krem
Čokoladni kolač sa belim kremom u sredini