Sastojci:

  • 340 g pileće džigerice, isečene na komade
  • 2 kašičice vina
  • 1/2 kašičice soli
  • 1 1/2 kašičice kukuruznog skroba
  • 2 kašike ulja
  • 3 čena belog luka, vrlo sitno iseckana
  • 2 kašičice mlevenog đumbira
  • 1/2 crnog luka, iseckanog
  • 1 paprika crvena paprika, isečena na komadiće

Za sos:

  • 60 ml pilećeg bujona
  • 1 kašika vina
  • 1 kašika soja sosa
  • 2 kašičice šećera
  • 1,5 kašičica kukuruznog skroba
  • 1/4 kašičice bibera
Zašto je korisno da jedete pileću džigericu?

Pileća džigerica je vrlo hranljiva namirnica, a ima mali broj kalorija, te se ubraja u super namirnice. Sadrži kompletne proteine koji imaju sve esencijalne amino-kiseline. Bogata je korisnim mikronutrijentima poput vitamina B12, vitamina A, folata i vitamina B2, kao i vitamina B1, B3; B5, B6 i vitamina C. Bogata je i brojnim mineralima.

Recept za pileću džigericu sa lukom i crvenom paprikom:

Prvo marinirajte pileće džigerice tako što ćete da ih prebacite u posudu. Ocedite višak tečnosti pa dodajte vino i so. Dobro promešajte rukom i pospite kukuruznim skrobom. Ponovo promešajte da se džigerica ravnomerno obloži. Sve sastojke za sos pomešajte u odvojenoj posudi srednje veličine. Dobro promešajte.

Zagrejte 1 kašiku ulja u velikom tiganju na srednje jakoj vatri dok se ne zagreje. Rasporedite isečenu pileću džigericu. Pržite je 1 minut, dok donja strana ne porumeni. Okrenite da se ispeče i druga strana, oko 1 minut. Ostavite da se prži još malo po potrebi. Prebacite je na tanjir i ostavite sa strane.

Dodajte preostalu 1 kašiku ulja, beli luk i đumbir. Promešajte nekoliko puta da se oslobodi miris. Dodajte crni luk. Promešajte i pržite 1 minut. Vratite džigericu u tiganj i dodajte biber. Ponovo promešajte sos dok se kukuruzni skrob potpuno ne rastvori. Sipajte ga u tiganj. Promešajte i kuvajte dok se sos ne zgusne i ravnomerno ne prekrije sastojke.

Isključite ringlu i dodajte malo maslinovog ulja. Još jednom promešajte i odmah prebacite sve na tanjir. Servirajte vruće preko kuvanog pirinča kao glavno jelo. Uživajte. Možda ćete želeti da napravite i jeftine taljatele sa pilećom džigericom, po italijanskom receptu.

Pročitajte kako se pravi salata sa pilećom džigericom u obliku pečurke

BONUS VIDEO

Evo čije gratinirane palačinke punjene mlevenim mesom su odnele pobedu u "Komšiluku"! Izvor: Evo čije gratinirane palačinke punjene mlevenim mesom su odnele pobedu u "Komšiluku"!

StvarUkusa