Sastojci:

  • 4 do 6 komada filea pilećeg belog mesa
  • ulje za prženje
  • 120 g brašna
  • 1/2 kašičice začinskog bilja
  • 1/2 kašičice belog luka u prahu
  • 1 crni luk, vrlo sitno iseckan
  • 2 čena belog luka, vrlo sitno iseckan
  • 2 kašike putera
  • 1 kašika maslinovog ulja
  • 120 ml belog vina
  • 160 ml pilećeg bujona
  • sok od celog limuna
  • 2 veze svežeg bosiljka
  • so i biber po ukusu
Zašto je korisno jesti bosiljak?

Bosiljak je odličan antioksidans, jer sadrži flavonoide i polifenole, koji štite ćelije od oštećenja. Zbog eteričnih ulja ima snažna antiinflamatorna svojstva. Podstiče proizvodnju želudačnih sokova i enzima, te je dobar za varenje. Bogat je vitaminom C, kao i magnezijumom. Pored toga ima i antibakterijska svojstva.

Recept za belo meso sa bosiljkom krčkano u belom vinu:

Kako biste napravili belo meso na ovaj način, prvo sipajte malo ulja u veliki tiganj i ostavite da se zagreje na srednje jakoj vatri. U međuvremenu začinite brašno sa malo belog luka i začinskog bija, solju i biberom, začinite i belo meso sa obe strane, zatim uvaljajte u brašno i ostavite sa strane. Kada je ulje zagrejano, dodajte ih u vruće ulje i pržite dok ne porumene sa obe strane, pa izvadite na tanjir i bacite ulje.

U isti tiganj dodajte puter i maslinovo ulje zajedno sa lukom i belim lukom, propržite nekoliko minuta dok blago ne porumene, zatim dodajte vino, ostavite da se smanji za pola, dodajte pileći bujon i limun, pa kada počne da ključa, začinite sa malo soli. Vratite piletinu i krčkajte nekoliko minuta dok se sos ne zgusne. Pospite svežim bosiljkom i uživajte! Možda ćete želeti da napravite i brzinski ručak sa povrćem i belim mesom.

Pročitajte kako se pravi hrskava piletina u pohu od krekera

BONUS VIDEO

Recept za pileće belo meso sa pikantnim prelivom Izvor: Recept za pileće belo meso sa pikantnim prelivom

StvarUkusa