Sastojci:
- 400 g kupusa
- 1 luk, iseckan
- 1 šargarepa
- 2 jajeta
- 400 ml jogurta
- 380 g brašna
- 1/2 kašičice sode bikarbone
- 1/2 kašičice soli
- ulje za prženje
Recept za pljeskavice od kupusa i šargarepe:
Kako biste napravili ove pljeskavice, izrendajte na krupno rende ili iseckajte nožem na trakice. Posolite ga i malo gnječite rukama. Sipajte ulje u tiganj. Stavite pripremljeni luk i pržite ga do zlatne boje.
U luk dodajte rendanu šargarepu. Promešajte i pržite još 2-3 minuta. Dodajte seckani kupus. Pržite povrće još oko 2-3 minuta na srednjoj vatri, povremeno mešajući. Dodajte mleveni crni biber i sve promešajte. Pokrijte tiganj poklopcem i dinstajte povrće na laganoj vatri oko 10-15 minuta.
Gotovu mešavinu kupusa skinite sa vatre i ostavite da se malo ohladi. Pripremite testo. Razbijte 2 jajeta u činiju i dodajte 1/2 kašičice soli. Sve zajedno umutite. U jogurt sipajte 1/2 kašičice sode. Dobro promešajte.
Sipajte jogurt u posudu sa jajima i mešajte. Ovde dodajte brašno i umutite testo. Testo ne bi trebalo da bude tečno. Ohlađenu mešavinu kupusa stavite u pripremljeno testo. Sve izmešajte. Sipajte ulje u vreli tiganj. Kašikom stavite testo na tiganj.
Prvo pržite pljeskavice sa jedne strane dok ne porumene, a zatim pržite sa druge strane. Nakon prženja ih stavite na papirni ubrus da se ocedi višak masnoće. Uživajte! Možda ćete želeti da napravite i posne pljeskavice od patlidžana i leblebija.
Pročitajte i kako se prave domaće pljeskavice od krompira i piletine
BONUS VIDEO
StvarUkusa
Salata od belog pasulja i ljutike za post na vodi
Paprike punjene mesom i zapečene sa sirom
Domaći hleb od celog zrna
Jednostavni uštipci od pirinča
Dva sastojka kojima možete da zamenite jaja i čokoladu