Sastojci:

  • 400 g kupusa
  • 1 luk, iseckan
  • 1 šargarepa
  • 2 jajeta
  • 400 ml jogurta
  • 380 g brašna
  • 1/2 kašičice sode bikarbone
  • 1/2 kašičice soli
  • ulje za prženje
Zašto je korisno da jedete kupus?

Kupus ima obilje vitamina, minerala i vlakana. Bogat je i vitaminom C, K i proteinima. Sadrži i kalijum i pogoduje varenju.

Recept za pljeskavice od kupusa i šargarepe:

Kako biste napravili ove pljeskavice, izrendajte na krupno rende ili iseckajte nožem na trakice. Posolite ga i malo gnječite rukama. Sipajte ulje u tiganj. Stavite pripremljeni luk i pržite ga do zlatne boje.

U luk dodajte rendanu šargarepu. Promešajte i pržite još 2-3 minuta. Dodajte seckani kupus. Pržite povrće još oko 2-3 minuta na srednjoj vatri, povremeno mešajući. Dodajte mleveni crni biber i sve promešajte. Pokrijte tiganj poklopcem i dinstajte povrće na laganoj vatri oko 10-15 minuta.

Gotovu mešavinu kupusa skinite sa vatre i ostavite da se malo ohladi. Pripremite testo. Razbijte 2 jajeta u činiju i dodajte 1/2 kašičice soli. Sve zajedno umutite. U jogurt sipajte 1/2 kašičice sode. Dobro promešajte.

Sipajte jogurt u posudu sa jajima i mešajte. Ovde dodajte brašno i umutite testo. Testo ne bi trebalo da bude tečno. Ohlađenu mešavinu kupusa stavite u pripremljeno testo. Sve izmešajte. Sipajte ulje u vreli tiganj. Kašikom stavite testo na tiganj.

Prvo pržite pljeskavice sa jedne strane dok ne porumene, a zatim pržite sa druge strane. Nakon prženja ih stavite na papirni ubrus da se ocedi višak masnoće. Uživajte! Možda ćete želeti da napravite i posne pljeskavice od patlidžana i leblebija.

Pročitajte i kako se prave domaće pljeskavice od krompira i piletine

BONUS VIDEO

pljeskavice do batata Izvor: pljeskavice do batata

StvarUkusa