Sastojci:

  • 200 g startera za kiselo testo
  • 110 g brašna
  • 7 g soli
  • 1 kašičica šećera
  • 1 kašičica origana
  • 1 kašičica bosiljka
  • 3 kašike maslinovog ulja
Kako da napravite starter za kiselo testo:

Starter za kiselo testo napravite tako što ćete prvog dana da pomešate 50 g brašna i 50 g vode. Pokrijte čistom krpom i ostavite na toplom mestu. Sledećeg dana dodajte još 50 g brašna i 50 g vode i dobro promešajte, pa prespite u čistu tegu. Trećeg dana odvadite 50 g smese i stavite u posudu pa toj odvojenoj smesi dodajte 50 g brašna i 50 g vode. Promešajte i prebacite u čistu teglu, pa pokrijte čistom krpom. Ostatak smese možete da bacite ili iskoristite za neko drugo jelo.

Recept za domaće slane štapiće:

Kako biste napravili ove štapiće pomešajte suve sastojke, dodajte mokre sastojke i formirajte testo. Razvaljajte testo na radnoj površini i podelite na trake (oko 25-30 traka).

Trake poređajte u pleh obložen papirom za pečenje. Pecite na 160 C oko 20-25 minuta (što su štapići tanji, brže će se ispeći). Nakon toga ih izvadite i ohladite. Uživajte. Možda ćete želeti da napravite i hrskave pica štapiće od lisnatog testa.

Pročitajte kako se prave štapići od lisnatog testa sa tikvicama i slaninom

BONUS VIDEO

Štapići sa susamom i sirom Izvor: Štapići sa susamom i sirom

StvarUkusa