Donosimo vam sjajan recept za slane štapiće. Ne samo da nećete morati da mesite testo, jer je muti mikserom i to samo nekih 10 minuta, već se i slani štapići peku 10 minuta. Osim jednostavne pripreme, ovo predjelo je preukusno, ali najbolje od svega je što će biti sveže danima, pa možete bez problema da ga služite na slavskoj trpezi.
Sastojci:
- Za testo:
- 250 g putera
- 200 g masti
- 1 jaje
- 3 žumanceta
- 1 kašičica mlevenog kima
- 3 kašičice soli
- 1 kašičica šećera
- 10 g suvog kvasca
- 1 kašika pavlake za kuvanje
- 100 ml mleka
- 850 g brašna
- Za preliv:
- 1 žumance
- 1 kašika pavlake za kuvanje
- so, slatka paprika, kim
Recept za slane štapiće sa kimom - predjelo za Svetog Jovana:
Umutite testo
U posudu sipajte mast sobne temeprature, pa dodajte jaje, žumance, so, mleveni kim, šećer i kvasac. Dobro umutite, pa sipajte mleko i dodajte puter sobne temeprature. Sipajte pavlaku za kuvanje i umutite, pa postepeno dodajte prosejano brašno i mutite dok ne dobijete glatko testo.
Napravite štapiće
Razvucite testo na pobrašnjenoj površini, pa isecite štapiće.
Spremite preliv
U posudi umutite žumance koje ste posololi sa pavlakom za kuvanje i premažite štapiće. Pospite kimom i slatkom paprikom.
Pecite štapiće
Poređajte štapiće na pleh obložen pek papirom i pecite u zagrejanoj rerni na 180°C oko 10 minuta. Predjelo za Svetog Jovana je spremno.
Pročitajte i ovo: Slani štapići sa feta sirom
BONUS VIDEO:
(StvarUkusa/S.B.)
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem