Čokoladnoj torti retko ko može da odoli i ako se odlučite da napravite ovaj desert, sigurno nećete pogrešiti, pogotovo ako želite da poslužite za slavu. Nekada su se na slavama služili uglavnom sitni kolači, ali moderne domaćice sebi žele maksimalno da olakšaju i zato se odlučuju za brzinske, a ukusne torte. Mi vam donosimo sjajan recept za čokoladnu tortu sa palačanikama, a ovaj poslastica je poznata i kao mille crepe. U Francuskoj svi znaju za ovu tortu, a mi vam predlažemo da je spremite za Svetog Jovana.
Sastojci:
- Za čokoladne palačinke:
- 2 jajeta
- 35 g neslanog putera
- 35 g šećera
- 65 g brašna
- 10 g kakaoa
- 250 ml mleka
- 5 ml ruma (opciono)
- Za čokoladni fil:
- 80 g čokolade
- 80 ml mleka
- 350 ml slatke pavlake
- 15 g šećera
- Za ganaš:
- 70 g slatke čokolade
- 50 ml guste pavlake
Recept za čokoladnu tortu sa palačinkama:
Napravite čokoladne palačinke
Umutite jaja, pa sipajte istopljeni puter i šećer i sve lepo sjedinite. Zatim dodajte prosejano brašno i kakao, pa sjedinite testo. Na kraju sipajte mleko, rum i sve lepo promešajte. Dobijenu smesu procedite, pa stavite u frižider na sat vremena. Ispržite palačinke kao i obično.
Napravite čokoladni fil
Istopite čokoladu sa mlekom, a slatku pavlaku umutite sa šećerom. Pomešajte obe smese i dobro sjedinite mikserom.
Napravite tortu
Svaku palačinku premažite dobijenim čokoladnim filom, a na kraju celu tortu premžite filom. Stavite tortu sat vremena u frižider.
Napravite ganaš
Istopite čokoladu sa slatkom pavalakom i prelijte preko ohlađene torte. Ukrasite po želji.
Pročitajte i ovo: Torta sa palačinkama, pavlakom i voćem
BONUS VIDEO:
(StvarUkusa/S.B.)
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem