Slanci u narodu poznatiji kao slani štapići su popularno pecivo koje i dan danas svi vole da jedu. Mnoge domaćice ne žele da se isprobaju u pravljenju testa, ali mi vam donosimo recept za štapiće koje nije teško napraviti. Mekane štapiće sa susamom možete da služite i umesto hleba, a Turci ih obožavaju.
Sastojci:
- 400 ml tople vode
- 70 ml ulja
- 20 g svežeg kvasca
- 2 kašičice šećera
- 1 kašičica soli
- 1,2 kg brašna
- Još:
- 3-4 kašike melase
- 80 ml vode
- susam
Recept za mekane štapiće sa susamom:
Aktivirajte kvasac
U posudi pomešajte toplu vodu, šećer i kvasac. Sve dobro promešajte, pa ostavite 10 minuta da se kvasac aktivira.
Umesite testo
U aktivirani kvasac sipajte ulje, pa dodajte prosejano brašno i so. Umesite glatko testo, pokrijte providnom folijom, pa ostavite da odstoji pola sata. Zatim testo podelite na 14 jednakih delova. Pokrijte providnom folijom i ostavite da odstoje još 5 minuta.
Oblikujte štapiće
Uzmite jednu lopticu i razvucite dugačku i tanju zmijicu. Savijte tako da dobijete luk, pa umotajte pletenicu. Tako uradite sa svim lopticama od testa. Pletenice treba da budu dužine oko 40 cm.
Pecite štapiće
Umočite štapiće u smesu od melase i vode, pa uvaljajte u susam. Poređajte na pleh obložen pek papirom. Pokrijte i ostavite 10-15 minuta, pa pecite u zagrejanoj rerni na 180°C oko 20-25 minuta.
Pročitajte i ovo: Ovako Turci prave slane štapiće
BONUS VIDEO:
(StvarUkusa/S.B.)
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus