Slanci u narodu poznatiji kao slani štapići su popularno pecivo koje i dan danas svi vole da jedu. Mnoge domaćice ne žele da se isprobaju u pravljenju testa, ali mi vam donosimo recept za štapiće koje nije teško napraviti. Mekane štapiće sa susamom možete da služite i umesto hleba, a Turci ih obožavaju. 

Sastojci:

  • 400 ml tople vode 
  • 70 ml ulja 
  • 20 g svežeg kvasca 
  • 2 kašičice šećera 
  • 1 kašičica soli 
  • 1,2 kg brašna 
  • Još:
  • 3-4 kašike melase
  • 80 ml vode 
  • susam  



Recept za mekane štapiće sa susamom:

10:49
Korak 1

Aktivirajte kvasac  

U posudi pomešajte toplu vodu, šećer i kvasac. Sve dobro promešajte, pa ostavite 10 minuta da se kvasac aktivira. 

10:49
Korak 2

Umesite testo 

U aktivirani kvasac sipajte ulje, pa dodajte prosejano brašno i so. Umesite glatko testo, pokrijte providnom folijom, pa ostavite da odstoji pola sata. Zatim testo podelite na 14 jednakih delova. Pokrijte providnom folijom i ostavite da odstoje još 5 minuta. 

10:49
Korak 3

Oblikujte štapiće 

Uzmite jednu lopticu i razvucite dugačku i tanju zmijicu. Savijte tako da dobijete luk, pa umotajte pletenicu. Tako uradite sa svim lopticama od testa. Pletenice treba da budu dužine oko 40 cm. 

11:10
Korak 4

Pecite štapiće 

Umočite štapiće u smesu od melase i vode, pa uvaljajte u susam. Poređajte na pleh obložen pek papirom. Pokrijte i ostavite 10-15 minuta, pa pecite u zagrejanoj rerni na 180°C oko 20-25 minuta. 

Pročitajte i ovo: Ovako Turci prave slane štapiće

BONUS VIDEO: 

Najlepši ukras na pogači pomoću bakinog miljea Instagram/linda__atkinson

(StvarUkusa/S.B.)