Naan sa puterom su tradicionalne indijske lepinje koje se premazuju istopljenim puterom u koji možete da dodate začine ili mleveni beli luk. Ove lepinje su mekane, a priprema je vrlo jednostavna. Peku se samo minut i po, a možete da ih služite kao zamenu za hleb. Ako želite u testo za ove lepinje možete da dodate i grašak ili kukuruz.
Sastojci:
- 4 šolje brašna
- 1 kesica suvog kvasca
- 2 kašičice soli
- 1/2 kašičice sode bikarbone
- 1 kašičica praška za pecivo
- 3/4 šolje jogurta
- 1 šolja tople vode
- 4 kašike putera
- 1 kašika mlevenog korijandera
Recept za lepinje sa puterom:
Umesite testo
Pomešajte brašno, kvasac, so, sodu bikarbonu i prašak za pecivo i lepo promešajte. Zatim sipajte vodu i jogurt, pa umutite testo. Prvo će vam delovati kao da je previše lepljivo, ali nastavite da mutite dok se svi sastojci lepo ne sjedine. Nemojte da dodajete više brašna.
Oblikujte lepinje
Prebacite testo na pobrašnjenu površinu, pa oblikujte loptu. Isecite testo na 8 jednakih delova. Ako vam je testo previše lepljivo i kada pokvasite ruke, možeteda dodate malo brašna. I svaki deo testa oblikujte u lopticu. Nauljite ih i pokrijte providnom folijom, pa ostavite da nadođu nekih sat vremena. Na pobrašnjenoj površini razvucite svaku lopticu od testa u tanji krug, pa rukama još malo raširite. Ne mora da bude pravilan oblik. Pokrijte i ostavite da odstoje još nekih 10 minuta.
Pecite lepinje
Tiganj dobro zagrejte (nemojte da dodajete ulje). Znaćete da je tiganj lepo zagrejan kada sipate par kapljica vode i one odmah ispare. Stavite jednu lepinju u tiganj i poklopite. Pecite dok se ne pojave mehurići (oko 30-60 sekundi). Okrenite na drugu stranu i pecite još 30 sekundi.
Prelijte lepinje
Gotove lepinje prebacite u tacnu i pokrijete krpom kako bi ostali topli. Pomešajte istopljeni puter sa seckanim i sušenim korijanderom i premažite svaku lepinju.
Pročitajte i ovo: Najbolji recept za mekane turske lepinje
BONUS VIDEO:
(StvarUkusa/S.B.)
AKO JE VAMA NEŠTO VAŽNO, VAŽNO JE I NAMA: SLAVIMO 20 GODINA!
Čuvena torta Marlenka kao iz reklame
Čokoladni kolač za početnike
Grašak s piletinom u paradajz sosu
Kupice od zapečenog pire krompira