Naan sa puterom su tradicionalne indijske lepinje koje se premazuju istopljenim puterom u koji možete da dodate začine ili mleveni beli luk. Ove lepinje su mekane, a priprema je vrlo jednostavna. Peku se samo minut i po, a možete da ih služite kao zamenu za hleb. Ako želite u testo za ove lepinje možete da dodate i grašak ili kukuruz. 

Sastojci:

  • 4 šolje brašna
  • 1 kesica suvog kvasca
  • 2 kašičice soli
  • 1/2 kašičice sode bikarbone
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • 3/4 šolje jogurta
  • 1 šolja tople vode 
  • 4 kašike putera 
  • 1 kašika mlevenog korijandera 

Recept za lepinje sa puterom:

10:48
Korak 1

Umesite testo 

Pomešajte brašno, kvasac, so, sodu bikarbonu i prašak za pecivo i lepo promešajte. Zatim sipajte vodu i jogurt, pa umutite testo. Prvo će vam delovati kao da je previše lepljivo, ali nastavite da mutite dok se svi sastojci lepo ne sjedine. Nemojte da dodajete više brašna. 

10:50
Korak 2

Oblikujte lepinje 

Prebacite testo na pobrašnjenu površinu, pa oblikujte loptu. Isecite testo na 8 jednakih delova. Ako vam je testo previše lepljivo i kada pokvasite ruke, možeteda dodate malo brašna. I svaki deo testa oblikujte u lopticu. Nauljite ih i pokrijte providnom folijom, pa ostavite da nadođu nekih sat vremena. Na pobrašnjenoj površini razvucite svaku lopticu od testa u tanji krug, pa rukama još malo raširite. Ne mora da bude pravilan oblik. Pokrijte i ostavite da odstoje još nekih 10 minuta. 

10:50
Korak 3

Pecite lepinje 

Tiganj dobro zagrejte (nemojte da dodajete ulje). Znaćete da je tiganj lepo zagrejan kada sipate par kapljica vode i one odmah ispare. Stavite jednu lepinju u tiganj i poklopite. Pecite dok se ne pojave mehurići (oko 30-60 sekundi). Okrenite na drugu stranu i pecite još 30 sekundi. 

10:50
Korak 4

Prelijte lepinje 

Gotove lepinje prebacite u tacnu i pokrijete krpom kako bi ostali topli. Pomešajte istopljeni puter sa seckanim i sušenim korijanderom i premažite svaku lepinju. 

Pročitajte i ovo: Najbolji recept za mekane turske lepinje

BONUS VIDEO: 

Instagram/ myriadrecipes Lepinje punjene feta sirom i spanaćem

(StvarUkusa/S.B.)