Turske lepinje može svako da napravi, a popularne su u celom svetu. Možete da ih služite umesto hleba, a dosta podsećaju na indijske nan lepinje. Mekane su, peku se u tiganju, a možete da ih koristite i kao testo za picu.
Sastojci:
- 2 kašičice suvog kvasca
- 2 kašičice šećera
- 165 ml tople vode
- 165 ml toplog mleka
- 500 g brašna
- 1 kašičica soli
- 1 kašika maslinovog ulja
- peršun
Recept za mekane turske lepinje:
Umesite testo
Pomešajte šećer, kvasac, toplu vodu i mleko. Sve lepo sjedinite, pa pokrijte i ostavite da se kvasac aktivira 10 minuta. Nakon toga dodajte prosejano brašno i so. Kratko mesite testo, pa sipajte maslinovo ulje. Umesite testo i pokrijte providnom folijom, pa ostavite da nadođe nekih sat vremena.
Oblikujte lepinje
Kratko premesite testo na pobrašnjenoj površini, pa podelite na 6 jednakih delova i oblikujte loptice. Uzmite jednu lopticu i razvucite oklagijom u krug prečnika 18 cm i debljine 5 mm. Dok to radite ostale loptice od testa pokrijte krpom da se ne osuše.
Pecite lepinje
Stavite lepinju u suv tiganj i pecite na srednjoj temperaturi nekih 3 minuta. Čim krenu da se pojavljuju mehurići okrenite na drugu stranu. Svaku lepinju premažite maslinovim uljem i pospite seckanim peršunom. Možete da pospete i seckanu papriku ako želite.
Pročitajte i ovo: Lenje lepinje od 3 sastojka
BONUS VIDEO:
(StvarUkusa/S.B.)
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus