Turske lepinje može svako da napravi, a popularne su u celom svetu. Možete da ih služite umesto hleba, a dosta podsećaju na indijske nan lepinje. Mekane su, peku se u tiganju, a možete da ih koristite i kao testo za picu

Sastojci:

  • 2 kašičice suvog kvasca 
  • 2 kašičice šećera 
  • 165 ml tople vode 
  • 165 ml toplog mleka
  • 500 g brašna
  • 1 kašičica soli
  • 1 kašika maslinovog ulja
  • peršun

Recept za mekane turske lepinje:

13:49
Korak 1

Umesite testo

Pomešajte šećer, kvasac, toplu vodu i mleko. Sve lepo sjedinite, pa pokrijte i ostavite da se kvasac aktivira 10 minuta. Nakon toga dodajte prosejano brašno i so. Kratko mesite testo, pa sipajte maslinovo ulje. Umesite testo i pokrijte providnom folijom, pa ostavite da nadođe nekih sat vremena. 

13:51
Korak 2

Oblikujte lepinje

Kratko premesite testo na pobrašnjenoj površini, pa podelite na 6 jednakih delova i oblikujte loptice. Uzmite jednu lopticu i razvucite oklagijom u krug prečnika 18 cm i debljine 5 mm. Dok to radite ostale loptice od testa pokrijte krpom da se ne osuše. 

13:51
Korak 3

Pecite lepinje

Stavite lepinju u suv tiganj i pecite na srednjoj temperaturi nekih 3 minuta. Čim krenu da se pojavljuju mehurići okrenite na drugu stranu. Svaku lepinju premažite maslinovim uljem i pospite seckanim peršunom. Možete da pospete i seckanu papriku ako želite. 

Pročitajte i ovo: Lenje lepinje od 3 sastojka

BONUS VIDEO: 

Hleb punjen sirom YouTube/table diary

(StvarUkusa/S.B.)