Kifle i kiflice možete da pravite u slatkoj ili slanoj varijanti, sve zavisi od vašeg ukusa. Ono što je bitno jeste da lepo umesite testo kako bi kifle bile mekane. Predlažemo vam da isprobate i ovaj recept za kifle punjene voćem, a ako ispratite sve korake, garantovano će vam uspeti.
Sastojci:
- 50 ml tople vode
- 9 g suvog kvasca
- 1 kašika + 70 g šećera
- 250 ml toplog mleka
- 70 g putera
- 650 g brašna
- 3 jajeta
- 60 g kisele pavlake
- 1 kašičica soli
- 20 ml ulja
- smokve ili neko drugo voće po izboru
- Za premazivanje:
- 1 žumance
- 1 kašika mleka
Recept za kifle punjene voćem:
Umesite testo
Pomešajte toplu vodu, kvasac i jednu ravnu kašiku šećera, pa dobro sjedinite. Ostavite nekih 10 minuta da se kvasac aktivira. Za to vreme istopite puter u toplom mleku, pa dodajte 100 g prosejanog brašna i promešajte. U drugoj posudi umutite jaja, pa dodajte 70 g šećera i kiselu pavlaku i sve dobro sjedinite. U smesu sa jajima dodajte aktvirani kvasac i promešajte, pa dodajte ohlađenu smesu sa brašno i sjedinite. Zatim dodajte preostalo prosejano brašno (550 g) i so i umesite testo. Na kraju sipajte ulje, još malo mesite i pokrijte testo providnom folijom, pa ostavite da nadođe sat vremena.
Oblikujte testo
Podelite testo na 9 jednakih delova i oblikujte loptice. Zatim ih pokrijte i ostavite da odstoje nekih 10 minuta. Lopticu od testa malo prsti i oklagijom razvucite u tanak krug, pa na sredinu stavite očišćenu smokvu. Podignite krajeve i onda i spojite (kao kalconu da pravite). Prstima lepo zatvorite. Na isti način oblikujte kifle od svih loptica od testa.
Napomena: Umesto smokvi, možete da koristite bilo koje drugo voće, samo ga prethodno očistite.
Pecite kifle
Poređajte kifle na pleh obložen pek papirom, pa pokrijte i ostavite da odstoje još 15 minuta. Umutite žumance sa mlekom, pa premažite kifle i zasecite svaku nožem. Napravite 3 reza na kifli. Pecite u zagrejanoj rerni na 180°C oko 20 minuta.
Pročitajte i ovo: Slatke pekarske kifle
BONUS VIDEO:
(StvarUkusa/S.B.)
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem